Tekst objavljen: 27.06.2020 17:00        


Evrozona je "verovatno prošla" najgori deo ekonomske krize izazvane pandemijom korona virusa, izjavila je danas predsednica Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard, pozivajući vlasti da se pripreme za mogući drugi talas

"Evrozona je verovatno prošla ono najgore"

- Verovatno smo prošli najnižu tačku, i to kažem sa izvesnom strepnjom jer bi, naravno, moglo da dođe do ozbiljnog drugog talasa - rekla je Lagard na jednom onlajn događaju.

ECB je danas objavila izveštaj prema kojem je kreditiranje kompanija iz evrozone nastavilo rast u maju, jer se preduzeća pojačano oslanjaju bankarske zajmove za likvidnost, premošćavanje problema izazvanih pandemijom i za ponovno pokretanje poslovanja.

Kreditiranja nefinansijskih korporacija poraslo je u maju za 7,3 odsto u odnosu na rast od 6,6 procenata prethodnog meseca, što je najviša stopa od početka 2009.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rast zajmova odobrenih domaćinstvima ostao je stabilan na tri odsto. Mada se prvobitno činilo da će pristup bankarskim kreditima biti pooštren, mnoštvo vladinih i mera centralne banke, od državnih garancija do blažih pravila kolaterala, poduprle su kreditiranje.

Samo prošle nedelje, ECB je pozajmila 1,3 biliona evra bankama po kamatnoj stopi od minus jedan odsto, pod uslovom da banke deo tih sredstava plasiraju u realnu ekonomiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza pandemija evropska unija ecb evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana