Tekst objavljen: 20.07.2022 17:55        


Ocena boniteta - usluga koja je na domaće tržište uvedena pre nekoliko godina iz "razvijenog sveta"

Firme za ocenu boniteta: „Plati pa ćemo reći da si lep“

Svaka firma (ili, makar, velika većina) želi da se što bolje predstavi potencijalnim klijentima i tako stekne njihovo poverenje.

Poslovno, kao i svako drugo poverenje se, naravno, stiče vremenom, ali da bi se ostavio dobar prvi utisak, pojedine firme znaju često da pribegavaju i ponekom triku. Jedan od tih trikova može biti i ocena boniteta, odnosno stabilnosti i pouzdanosti neke kompanije.

Teoretski, što je kompanija u ovom segmetnu bolja, to bi trebalo da znači i da je pouzdanija, poželjnija za saradnju i slično. Bonitet jedne kompanije mogu zaista da ocene samo timovi stručnjaka iz različitih oblasti i da na osnovu svih prikupljenih podataka daju svoj sud kroz ocenjivanje firme koja je u pitanju.

Neke kompanije koje se ozbiljno bave procenom i ocenom boniteta ovako zaista i rade. Međutim, kako sve ovo najčešće izgleda u praksi, makar kada je naša zemlja u pitanju?

Usluga ocene boniteta se kod nas svodi na to da vas poziva prodavac koji vam čestita na vašem poslovnom uspeha i pita vas "koja je tajna vašeg dobrog poslovanja"? Taj prodavac ovo čini zato što želi da vam "ide niz dlaku", a sve sa ciljem da vam proda svoju uslugu. Šta je njegova usluga? Pa izjava koju potpisuje njegova kompanija za ocenu boniteta, a koja kaže da vi, po njihovom kriterijumu, imate ocenu "A" ili ocenu "10" ili već bilo koju ocenu koja je uvek - najbolja moguća.

Čitava usluga je upakovana u formu uramljenog serfitikata, potpisa u e-mailu, lepo ukrašene diplome ili USB drajva, koji svi nose istu poruku, tj. izjavu kompanije koja ocenjuje bonitet, a koja glasi - "vi ste lepi, vi ste super".

Možda bi sve ovo i imalo nekog smisla i neku vrednost, ali tada naiđemo na podatak da je firma"C&A", trgovački lanac koji je nedavno zbog prezaduženosti i neplaćenih carina morao da proglasi stečaj- ocenjena kao "A+" firma od strane kompanije "Company wall". Tada stvari dobijaju potpuno drugačiji smisao i drugu sliku...

Firma "Company wall" je za ovakvu vrstu "usluga" u 2021. godini prihodovala 150 miliona dinara.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovakve kompanije se među preduzetnicima u Srbiji odavno spominju u raznim grupama i na razlitim internet forumima i označene su kao prevarantske, što je čak evidentirao i Google kroz svoju pretragu.




Pravno gledano, ova vrsta poslovanja nije u sukobu sa zakonom. Pravu vrednost ove "usluge" određuje kupac koji kupuje njihovu izjavu "da je lep".

Kupac ove izjave se nikome ne žali zato što je platio, primera radi, 40 hiljada dinara za ovu vrstu usluge. Iako je ovakav "proizvod" u ogromnoj meri precenjen, on kao takav takođe spada u zakonski legitimne proizvode kao što su time sharing ili usisivač, jastuk ili dušek koji koštaju nekoliko hiljada evra...


Ovakve i slične tekstove možete pročitati i u našem newsletter-u.

2 komentara

  1. User image
    Dragan Filipovic 29.08.2022 11:54

    Apsolutno se slazem sa ovom ocenom.
    Mogao bih da navedem 10-ak primera firmi koje imaju bonitetne ocene C i nize ali kod
    Companywall -a dobijaju A+ ili 2a+ nakon uplate novca.
    Ali ovo je valjda u skladu i sa ostatkom ove drzave po pitanju vrednovanja znanja i sposobnosti
    Setimo se svih onih laznih diploma, doktorata itd
    Vama svaka cast da ste javno izneli i upozorili na prevarante.

  2. User image
    ružica galović stojanac 15.09.2022 18:08

    Dotična kompanija je nametljiva,umesto da kaže diplome, ona kaže "licenca", na prevaru uzima novac tako što usmenim putem klijente, koji nije dao izričitu saglasnost za kupovinu diplome, pa sutradan, brzom poštom, pošalje neki paket, a onda preti sudskim procesom kad odbiješ da primiš taj paket koji nisi ni naručio, tobož imaju dokaz u vidu snimka telefonskog razgovora, da si "naručio uslugu", znajući da se normalan čovek neće uplitati u sudski postupak, kojim prete, i nude ti, "duhu dobre poslovne saradnje" popust od 50 % ako prihvatiš paket-čitaj diploma, a kada opet odbiješ, traže 25 % na ime "troškova" "isporučene usluge", koju nisi ni naručio niti ti je isporučena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ocena boniteta company wall bonitet bonitetne agencije domaće firme preduzentištvo prevara

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana