Zvanični kurs Evra za dan 22.06.21. :: 117.5731 rsd
Tekst objavljen: 08.09.2019 13:00        


S obzirom na konstantan pad cena gasa na evropskom tržištu, u slučaju da se taj trend nastavi i dalje, realno je očekivati smanjenje maloprodajnih cena gasa u Srbiji, smatra stručna javnost

Gas bi mogao da pojeftini do 10%

Inače, evropske cene prirodnog gasa ove sedmice pale su na najniži nivo u poslednjih desetak godina. Kao jedan od razloga za to navodi s bitka za tržišni udeo između najvećih proizvođača, Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Prema tvrdnjama ruskih medija trend pada cena gasa bi trebalo da se nastavi, a trenutno je referentna cena gasa u Evropi ispod 10 evra po megavat satu, što predstavlja najniži nivo od 2010. godine.

Prema analizama konsultantske kompanije „Ristard enerdži“ do toga je došlo zbog viška ponude „plavog energenta“. Krajem avgusta zalihe širom severozapadne Evrope, Italije i Austrije, dostigle su nivo od 62,3 milijarde kubnih metara ili 94 odsto kapaciteta. Iako cena gasa na evropskom tržištu pada Rusija i SAD su znatno povećale izvoz tog energenta u prvih pet meseci ove godine. Učešće Rusije u evropskoj potrošnji gasa prošle godine iznosilo je 38 odsto dok je izvoz tečnog prirodnog gasa iz SAD u Evropu bio čak 13 puta veći nego u 2016. godini.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da je pad veleprodajnih cena gasa očekivan jer prati kretanje cene nafte na svetskom tržištu.

– Kad pada cena nafte onda se to dešava i sa cenom gasa, a kada cena „crnog zlata“ raste onda poskupljuje i gas. S tim što do promene cene gasa dolazi za otprilike devet meseci kasnije. To je praksa koja je prisutna još od sedamdesetih godina. Cena nafte je pala u januaru i shodno tome sada dolazi do pada cena gasa – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima potpuno je logično da se smanjenje veleprodajne cene odrazi i na maloprodaju tako da bi bilo realno očekivati da pred zimsku sezonu pojeftini cena gasa za potrošače u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

– Srbijagas u uslovima kada padaju veleprodajne cene kupuje gas po nižim cenama što znači da ima prostora i za niže cene gasa u maloprodaji. O tome vodi računa Agencija za energetiku i kada i ako se stvore uslovi za to doći će do korigovanja cene. Iz ovog ugla je nemoguće predvideti koliko bi smanjenje moglo da iznosi ali okvirno gledano bilo bi manje od 10 odsto – navodi Vuletić. Prema njegovim rečima spekulacije da je do pada cene gasa u Evropi došlo zbog borbe Rusije i SAD za to tržište su potpuno netačne.

– Ne postoji nikakvo takmičenje na tržištu između Rusije i SAD. Jednostavno, Rusija ima dovoljno količina gasa koje može da ponudi evropskim potrošačima dok Amerika te količine nema – kategoričan je Vuletić.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da se situacija na tržištu nafte koja se reflektuje na cene gasa veoma brzo menja i da treba sačekati šta će se dešavati u narednom periodu.

– Ukoliko se pad cena gasa nastavi u jednom dužem periodu, sasvim logično bi bilo očekivati pad maloprodajnih cena. Međutim, veoma često se u Srbiji i kada se steknu uslovi za tako nešto cene energenata ne snižavaju pod izgovorom da još nisu potrošene sve rezerve kupljene po višim cenama – kaže Savić.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gas pojeftinjenje gasa pojeftinjenje srbijagas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana