Tekst objavljen: 16.07.2021 13:45        


Popuštene mere usled pandemije korona virusa ovog leta su otvorile put ka planiranju odmora

Gde je jeftinije letovanje? Crna Gora vs. Albanija


Građani su željno iščekivali putovanje u omiljenim letovalištima, a za odmor treba pripremiti deblji novčanik.

Kao primer uzimamo dva najatraktivnija letovanja na obali Crne Gore i Albanije. Saranda u Albaniji važi za turistički grad koji je sličan Budvi.

Za desetodnevno letovanje u ekskluzivnim hotelima sa pet zvezdica na Crnogorskom primorju za dve osobe treba izdvojiti u proseku do 3.000 do 6.000 evra, dok smeštaj na jugu albanskog primorja u hotelima sa istim brojem zvezdica košta oko 2.000 evra.

Smeštaj u hotelu sa 5 zvezdica koji raspolaže bazenima, spa centrima, turskim kupatilom i doručkom u Sarandi u julu će vas koštati oko 2.000 evra, dok za smeštaj istog tipa u tom periodu u Budvi treba izdvojiti oko 6.000 evra.

I cene u smeštajnim kapacitetima sa manjim brojem zvezdica se razlikuju. Hotel sa četiri zvezdice za deset dana sa doručkom za dve osobe u Sarandi košta u proseku od 500 do 1.000 evra, a u Budvi od 1.500 do 2.000 evra.

Cena privatnog smeštaja po osobi

U Budvi privatni smeštaj za jednu osobu košta od 12 do 20 evra, cena varira od blizine plaže i uslova u samom apartamanu.

S druge strane, u Sarandi gotovo i da nema klasičnog privatnog smeštaja, uglavnom su kuće pored obala preuređene u vile i cena po noćenju za osobu u njima iznosi u proseku 30 do 40 evra. U većini ovakvih smeštaja uključeni su i doručak i večera.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ručak u Budvi 5 evra, u Sarandi 3,5 evra

Jedan kapućino u Budvi košta oko 1,5 evro, dok je u Sarandi 1 evro. Za ručak u nekom budvanskom restoranu treba izdvojiti 5 evra, za pivo oko 2,5 evra, a u Sarandi ručak košta 3,5 evra, dok je pivo oko 2 evra.


Budva, restoranske cene

ručak - 5 evra

pivo 0,5l - 2,25 evra

pivo 0,33l - 2,5 evra

voda 0,33 - 1,40 evra

Budva, cene u marketima

mleko - 75 centi

beli hleb - 60 centi

glavica zelena salata - 80 centiSaranda, restoranske cene

ručak - 3,5 evra

pivo 0,5l - 1,20 evra

pivo 0,33l - 2 evra

voda 0,33 - 50 centi

Saranda, cene u marketima

mleko - 1 evro

beli hleb - 75 centi

glavica zelena salata - 25 centi


Poređenje ostalih cena pokazuje da je start taksija skupji u Sarandi i iznosi oko 2,5 evra, a u Crnoj Gori je znatno jeftiniji i košta oko 50 centi. Cene pilećeg mesa i jaja po prodavnicama su slične i u jednom i u drugom gradu. Kilogram piletine u proseku košta oko 4,5 evra, a pakovanje jaja od 12 komada manje od 2 evra.

Cene smeštaja variraju od grada do grada, oni urbanizovaniji su skuplji, a ukoliko želite da tokom letovanja potrošite manje para, uvek možete da odaberete destinacije koje su jeftinije, te za noćenje u privatnom smeštaju u Sutomoru platićete od 8 do 12 evra, u Dobrim vodama od 10 do 15 evra, a u Bečićima od 15 do 20 evra i više.

Ako putujete autobusom, povratna karta od Beograda do Budve iznosi oko 40 evra.

Cena povratne karte do Sarande koštaće vas oko 70 evra. Slična je cena i za druge gradove na jugu Albanije, a za prelazak preko Kosova i Metohije za maloletnu decu potreban je izvod iz matične knjige rođenih sa slikom, dok je za decu koja putuju bez roditelja potrebna pismena saglasnost roditelja overena kod notara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
upoređivanje cena Crna Gora albanija letovanje cene budva saranda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana