Tekst objavljen: 17.08.2023 15:45        


Globalno bogatstvo je doživelo prvi pad od Velike recesije 2008. godine, prema godišnjem izveštaju o globalnom bogatstvu koje su objavile UBS i Kredi Suis

Globalno bogatstvo palo prvi put od 2008. godine


Prošle godine, kako su kamatne stope rasle, a inflacija ostala tvrdoglavo visoka, ukupno bogatstvo domaćinstava je opalo po prvi put od finansijske krize 2008. godine.

Ukupan iznos celokupnog privatnog bogatstva u svetu pao je za 2,4 odsto na 454,4 milijardi dolara, prema godišnjem izveštaju o globalnom bogatstvu Kredi Suis i UBS. Veliki deo toga jebio zbog gubitaka na tržištu akcija i obveznica, koji nesrazmerno utiču na bogatije ljude.

Ovaj izveštaj analizira imovinu skoro 5,4 milijarde odraslih osoba širom sveta na različitim nivoima bogatstva.

U međuvremenu, globalno medijalno bogatstvo, značajniji pokazatelj kako tipična osoba napreduje,zapravo je poraslo za 3 odsto u 2022.što bi moglo biti znak da opadanje bogatstva i nije toliko loša vest.

Odliv bogatstva na vrhu znači da svet sada ima oko3,5 miliona manje milionera, izraženo u američkim dolarima, nego što je imao 2021. godine.

Koje zemlje su izgubile najviše milionera?

Neke zemlje su izgubile više milionera od drugih — samo Sjedinjene Američke Države su izgubile 1,8 miliona njih. SAD su takođe zabeležile najveći broj (17.260) ljudi koji se smatraju "ultra bogatašima" sa bogatstvom od preko 50 miliona dolara, kako piše CNN.

Ipak, ova zemlja zabležila je najveći pad bogatstva. On je dakle zabeležen u SAD, Japanu, Kini i Kanadi, dok su najveći dobici zabeleženi u Rusiji, Meksiku, Indiji i Brazilu, prema izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najveći faktori opadanja bogatstva bili su finansijska sredstva, kako se navodi u izveštaju, dok ne-finansijska sredstva kao što je nekretnine ostaju otporna, ali to se može promeniti naredne godine u zavisnosti od kamatnih stopa.

"Detaljnija analiza pokazuje da su finansijska sredstva najviše doprinela padu bogatstva u 2022. godini dok ne-finansijska sredstva (uglavnom nekretnine) ostaju otporna, uprkos brzom rastu kamatnih stopa", napisali su istraživači u izveštaju. "Međutim, relativni doprinos finansijskih i ne-finansijskih sredstava može se promeniti u 2023. godini ukoliko cene nekretnina opadnu kao odgovor na više kamatne stope."

Dobra vest je da će prema pojekacijma Kredi Suisa,globalno bogatstvo porasti za 38 odsto u narednih pet godinai dostići 629 biliona dolara do 2027. Ono što je najvažnije, taj rast će verovatno voditi zemlje sa srednjim dohotkom.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
globalno bogatstvo ekonomska kriza milioneri bogatstvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana