Tekst objavljen: 06.08.2020 15:55        


Prosečne maloprodajne cene benzina i dizela u prethodnih pet nedelja povećane su za oko pet dinara po litri, pokazuju podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije

Gorivo poskupelo za pet dinara u poslednjih pet nedelja

Nova.rs je proveravala da li postoji razlika u cenama zavisno od gradova ili prodavca. I dok prodavci najčešće prate jedni druge u cenama i razlike su na nivou dinar ili dva, građani se generalno žale da je cena goriva u Srbiji visoka.

“Srpsko tržište je podjednako kao i ostala tržišta u regionu odreagovalo na povećanje cene sirove nafte, koja je u prethodnih tri meseca poskupela čak za oko 130 odsto, objašnjavaju u Udruženju naftnih kompanija.

Na pumpama u Beogradu vozači ne primećuju neke veće razlike među bezinskim pumpama, ali upozoravaju da je gorivo skupo u Srbiji.

“Najviše me nervira kada čujem da je cena nafte pala, a to ne utiče na cenu goriva, dok čim skoči nafta u svetu, ovde se odmah pominje poskupljenje” priča jedan Beograđanin.

Cene goriva u Novom Sadu se na većini pumpa razlikuju u nekoliko dinara ili su mahom iste. Uprkos tome, Novosađani su ogorčeni cenom goriva, govoreći da je najskuplje u regionu.

“Nedavno smo se vratili iz Grčke i u Makedoniji sipali pun rezervoar po ceni za 30 posto manjoj nego u Novom Sadu. Potpuno mi je neshvatljivo što jedino Srbija ne prati globalne cene nafte, već benzin samo poskupljuje, nikada ne pada” kaže Darko Lednik.

U Kragujevcu je na svim benzinskim pumpama cena goriva gotovo ujednačena, a razlike u ceni variraju od pojedinačnih potrošačkih akcija koje organizuju pumpe, pa su na pojedinim benzinskim stanicama, određenim danima neki derivati jeftiniji.

Na Gaspromovim pumpana TNG – 73,90 dinar, BMB 95 – 134,40, a dizel gorivo – 142,90 dinara po litru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Na benzinskoj stanici “Knez petrol” TNG je 73,90 dinara , BMB 95 – 134,90 dinara, dizel – 143,90, a BMB 98 – 143,90 dinara po litru.

U Kraljevu prodavci goriva većih naftnih kompanija, koje imaju najveći lanac benzinskih stanica, uglavnom prate jedni druge sa cenama goriva.

“Dogodi se da nekada bude male razlike u cenama. Ali, cene u Kraljevu su uglavnom približne”, kaže jedan od prodavaca.

Međutim, evidentno je da na pumpama u ovom delu Srbije, koje vrlo često drže lokalni preduzetnici, cene budu niže. Tako je recimo cena litra TNG na takvim pumpama i do pet dinara jeftinija.

“Diskutabilan je kvalitet tog goriva. Zato je i cena manja”, priča jedan od Kraljevčana za Nova.rs.

Cene goriva u Majdanpeku kreću se od Evro premium BMB 95 – 134,40 dinara po litri, G-Drive D – 148,90 , Evro dizel – 142,90 din/L, G- drive 100 – 144,90 din po litru.

“Cene goriva se često menjaju i razlikuju se ponekad od pumpe do pumpe. Mi u Majdanpeku nemamo puno izbora jer imamo jednu pumpu i zato često odem u neki drugi grad da natočim jeftinije gorivo. Ono što je glavni problem nemamo pumpu za tečni naftni gas. Iako ima puno automobila koji koriste ovo gorivo, nemamo gde da ga natočimo i moramo da idemo u 80 km udaljeni Bor ili 50 km udaljeno Kučevo”, kaže Milan Stefanović iz Majdanpeka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poskupljenje goriva cene goriva cena goriva gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana