Tekst objavljen: 19.10.2023 15:25        


Grejanje na drva je najstariji način zagrevanja stambenog prostora, ali i najisplativiji u odnosu na ostale energente jer oduvek ima najnižu cenu

Grejanje na drva je najjeftinije ove godine, a evo kako se kreću cene ogreva


Gledajući samo nabavku bez ostalih troškova, ako koristite tradicionalne šporete ili peći na drva, biće vam potrebno od 56.000 do 92.500 dinara da biste pokrili grejnu sezonu 2023/2024.

Troškovi grejanja na drva u velikoj meri zavise od vrste peći koja se koristi, ali i od kvaliteta samog ogrevnog drveta. Trenutno u oglasima kubik drva u Srbiji se prodaje po ceni od 4.500 pa sve do 11.500 dinara.

Prema računici Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS), domaćinstva koja se greju korišćenjem drva u područjima Srbije u kojima se ono može nabaviti po nižim cenama, na primer 6.790 dinara po m3, i ukoliko domaćinstva imaju novije peći čija je efikasnost veća, npr. 65 odsto, na grejanje će potrošiti oko 56.000 dinara.

Dodali su da će značajno veće cene grejanja, odnosno oko 92.500 dinara, imati domaćinstva koja koriste skuplje ogrevno drvo, čija je cena kubika 9.500 dinara, a uz to imaju i peći niže efikasnosti.

Vrsta drveta utiče na grejni kapacitet jer nema svako drvo istu energetsku moć. Najbolje greju hrast i cer, a slede jasen, javor, breza i bagrem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ovo su trenutne cene drveta

U odnosu na prošlu godinu drva su jeftinija za oko 11 odsto, navodi AERS. Cena drva na oglasima trenutno se kreće od 4.500 dinara do 10.990 dinara, a oblice se mogu naći za oko 3.500 dinara.

Prosečna cena je oko 7.000 dinara, a za taj iznos se mogu kupiti hrastova drva, a moguće je dogovoriti i prevoz na kućnu adresu kupca, naveo je vlasnik oglasa. Bagremovo drvo se može naći za oko 6.000 dinara, a bukvu, grab i cer prodaju za oko 9.500 dinara.

Takođe, u ponudi na stovarištima se mogu naći i takozvana drva u mreži od 1,92 m3 (dimenzije : visina 1,7m prečnik 1,2m) i ona se prodaju po ceni 10.990-13.000 dinara.

"Mešana, tanka drva, isečena za "Smederevac" ili manju peć", kako se navodi u jednom oglasu, koštaju 7.000 dinara.

15 kubika drva se može naći za 1.000 evra, a vlasnik oglasa navodi da je moguć popust za uzimanje cele gomile.

Postoje i drugi troškovi grejanja na drva

Prilikom korišćenja drveta kao ogrevnog materijala postoje i drugi troškovi kao što su, na primer, cepanje, slaganje ili transport. Čišćenje i održavanje dimnjaka je takođe važno prilikom grejanja na drva.

Vreme kupovine ogrevnog drveta znatno utiče na cenu. Drva je najbolje kupovati u proleće, najkasnije do kraja aprila, iz dva razloga. Prvi je, naravno, niže cena nego kada se kupuje pred početak zimske sezone, a drugi je sušenje drveta. Drvo koje ima optimalni nivo vlage od oko 20 odsto je najidealnije za loženje.

Mnogi korisnici ovog energenta ističu i njegovu ekološku stranu jer je održiv i obnovljiv izvor energije koji oslobađa neznatnu količinu CO2 u odnosu na druge energente poput uglja ili gasa.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
drva drva za ogrev cena drveta grejna sezona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana