Tekst objavljen: 10.11.2022 16:55        


Indeks potrošačkih cena je u oktobru porastao manje nego što se očekivalo, što je pokazatelj da, iako inflacija i dalje predstavlja pretnju za američku ekonomiju, efekti monetarne politike bi trebali da počnu sa delovanjem

Inflacija u SAD manja od očekivanja

Indeks potrošačkih cena, široko zasnovana mera troškova robe i usluga, porastao je za 0,4% za mesec oktobar i za 7,7% u odnosu na pre godinu dana, prema saopštenju američkog Biroa za statistiku rada.

Isključujući promenljive troškove hrane i energije, takozvani core CPI je povećan za 0,3% mesečno i 6,3% na godišnjem nivou, u poređenju sa procenama od 0,5% i 6,5%.

Pad cena polovnih vozila od 2,4% pomogao je u smanjenju inflacije. Cene odeće pale su za 0,7%, a usluge medicinske nege za 0,6%.

Tržišta su oštro reagovala na izveštaj pa su indeksi poput S&P 500 I Nasdaq 100 naglo porasli. Sa druge strane, prinosi na američke obveznice su pali, kao I USD koji je izgubio 1.3% vrednosti u odnosu na EUR.

Investitori su pozitivno reagovali jer smatraju da će sa dobrim rezultati kad je inflacija u pitanju, bliže doći momenat kada će FED uraditi pivot.

Pivot se odnosi na očekivanja tržišta da će predsednik Federalnih rezervi Džerom Pauel i njegove kolege iz centralne banke uskoro usporiti ili zaustaviti agresivan tempo povećanja kamatnih stopa koje koriste kako bi pokušali da smanje inflaciju.

Čak i sa usporavanjem stope inflacije, ona je i dalje daleko iznad cilja Fed-a od 2%, a izveštaj ukazuje da su troškovi života I dalje visoki.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Troškovi smeštaja, porasli su za 0,8% za mesec oktobar, što je najveći mesečni porast od 1990. godine, i za 6,9% u odnosu na pre godinu dana, što je njihov najviši godišnji nivo od 1982. Takođe, cene mazuta su porasle 19,8% više za mesec i 68,5% u odnosu na isti period prošle godine. Indeks hrane je porastao za 0,6% na mesečnom i 10,9% na godišnjem nivou, dok je energija porasla 1,8% i 17,6%.

Većina investitora očekuje da će Fed primeniti povećanje od 0,5% na sledećem sastanku u decembru. Sa brojevima inflacije koji su ovog meseca bolji od očekivanih, manje je verovatno da će Fed primeniti svoje peto uzastopno „džambo“ povećanje od 0,75% otkako je Fed počeo sa restriktivnom monetarnom politikom u martu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska analiza inflacija vesti sa berze američki dolar senzal capital inflacija u SAD

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana