Tekst objavljen: 04.07.2022 15:45        


Troškovi života su u junu porasli na 78,62 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je nacionalni zavod za statistiku u ponedeljak u Ankari. U prethodnom mesecu stopa inflacije je bila oko 74 odsto

Inflacija u Turskoj nastavlja da ruši sve rekorde


Prevoz i namirnice posebno su značajno porasle u junu na godišnjem nivou. Troškovi proizvodnje su takođe nastavili da rastu.

Prema podacima Zavoda za statistiku, cene koje proizvođači dobijaju za svoju robu su u junu porasle za oko 138 odsto u odnosu na godinu dana! U odnosu na prethodni mesec, ovo je povećanje od oko 6,8 odsto. Proizvođačke cene obično teku sa vremenskim odmakom i delimično su uključene u potrošačke cene.

Opozicija optužuje vladu da prećutkuje cifre inflacije i pretpostavlja znatno veću stopu.

Grupa za istraživanje inflacije Enag sa sedištem u Istanbulu čak je procenila inflaciju za jun na 175,55 odsto na godišnjem nivou, piše Blid.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Stopu inflacije u Turskoj pokreće nekoliko faktora. Slaba nacionalna valuta, lira, već duže vreme dovodi do značajnog rasta cena, pošto roba koja se uvozi u Tursku zbog toga postaje skuplja. Cene mnogih roba takođe rastu, ne samo zbog rata u Ukrajini.

Prema mišljenju mnogih ekonomista, turska centralna banka ne bori se sa visokom inflacijom dovoljno odlučno. U stvari, monetarni čuvari su ublažili svoju monetarnu politiku od prošlog leta. Prema aktuelnoj ekonomskoj teoriji, povećanje kamatnih stopa može da se suprotstavi inflaciji.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, s druge strane, tvrdi da visoke kamate izazivaju inflaciju. Centralna banka sledi Erdoganovu liniju i do sada se uzdržavala od povećanja kamata. Zadržala je kamatne stope na 14 odsto od januara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turska lira inflacija ekonomska kriza rekordna inflacija redžep tajip erdogan turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana