Tekst objavljen: 05.05.2022 14:55        


Stopa inflacije u Turskoj, merena rastom potrošačkih cena, dostigla je skoro 70 odsto međugodišnje u aprilu, pokazuju današnji preliminarni statistički podaci

Inflacija u Turskoj obara sve rekorde IstanbulIndeks potrošačkih cena je prošlog meseca porastao za 69,97 odsto na godišnjem nivou u poređenju sa 61,14 posto u martu, objavio je turski institut za statistiku Turkstat, dodajući da rast aprilske inflacije na mesečnom nivou iznosi 7,25 procenata, izveštava "Blumberg".

Najviše su na godišnjem nivou skočile cene energije, koje su ubrzale sa martovskog nivoa od 102,9 posto na 118,2 procenta u aprilu, dok su cene hrane, koje čine otprilike četvrtinu potrošačke korpe, porasle za 89 odsto u odnosu na isti mesec 2021.

Inflacija proizvođačkih cena u Turskoj takođe se ubrzala na godišnjih 122 procenta u aprilu usled globalnog poskupljenja robe, pri čemu će kompanije povećane troškove proizvodnje verovatno preneti na potrošače, što nagoveštava da turskim kupcima najgore tek predstoji, ocenjuje njujorška agencija.

Ovo je najviša stopa rasta proizvođačkih cena od marta 1995. godine, čiji procenat već treći mesec uzastopno ostaje iznad 100 odsto.

Proizvođači „neće moći u potpunosti da apsorbuju veoma visoke troškove proizvodnje, vođene uglavnom cenama energije, i moraće da prebace bar deo tog tereta na svoje klijente, što će rezultirati time da rast potrošačkih cena potraje duže“, rekao je Pjotr Matis, analitičar u kompaniji InTač Kepital Markets, nakon izveštaja o inflaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uprkos pogoršanim izgledima, centralna banka Turske očekuje da će inflacija početi da usporava već u junu, a ranije je nagovestila da neće pooštravati monetarnu politiku, što će, smatra "Blumberg", povećati raskorak između Turske i globalne ekonomije.

Ta diskrepanca izlaže nacionalnu valutu liru daljem slabljenju. Turska lira je ove godine već izgubila oko jedne desetine vrednosti prema dolaru, a njena deprecijacija se brzo prenosi na dalji rast potrošačkih cena u turskoj visoko dolarizovanoj ekonomiji.

Lira je nakon statističkog izveštaja o inflaciji oslabila za 0,8 posto na 14,85 lira za dolar, prenosi "Blumberg".

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rekordna inflacija turska turska lira inflacija ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana