Tekst objavljen: 27.09.2022 14:00        


Nedostatak prirodnog gasa guši privredni rast, upozoravaju analitičari

Italija bi mogla da izgubi čak pola miliona radnih mesta


Italija je u opasnosti da izgubi do 582.000 radnih mesta zbog energetske krize i ekonomskog pada koji je usledio, izvestili su u nedelju nacionalni mediji, pozivajući se na studiju Udruženja industrijalaca Confindustria.

Prema podacima,ako cena gasa ostane na sadašnjem nivou (prosek za avgust je bio 235 evra po megavat-satu), italijanska ekonomija će se smanjiti za 2,2% sledeće godinei zemlja će izgubiti do 383.000 radnih mesta u periodu od 2022. do 2023.

Međutim, ako cena dostigne 298 evra po megavat-satu, što je predviđeni nivo na osnovu trenutnih gasnih fjučersa, Italija bi mogla da pretrpi pad BDP-a od 3,2% i izgubistotine hiljada radnih mesta.

Prema prognozama analitičara, ako Rusija u potpunosti obustavi isporuke gasa od oktobra, Italiji bi moglo nedostajati oko 8% (6,4 milijarde kubnih metara) gasa koji joj je potreban za pokrivanje potražnje, uzimajući u obzir raspoložive alternativne isporuke i rezerve, piše RT.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Takav nedostatak mogao bi dovesti domasovnog zatvaranja preduzeća i industrija u zemlji.

Italija se oslanja na uvoz za skoro 75% svoje potrošnje energije. Početkom ove godine, uvozila je 40% svog gasa iz Rusije, ali joj je u julu ruska kupovina pala na 25 procenata zbog sankcija.

Ranije ovog meseca, Italija je izgubila veliki deo snabdevanja iz Rusije kada je Gasprom zaustavio protok gasovoda Severni tok 1 zbog tehničkih problema.

Italijanski ministar ekonomije, Danijele Franko, nedavno je upozorio da bi se troškovi neto uvoza energije iz Italije mogli udvostručiti na 100 milijardi evra ove godine, ili 3% BDP-a.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Italija nestašica gasa energetska kriza sankcije rusiji rat u ukrajini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana