Tekst objavljen: 06.03.2022 9:00        


Međutrgovinska razmena izmneđu Srbije i Kine jača iz godine u godinu, a prošle godine je bila rekordna, rekla je premijerka Ana Brnabić prilikom otvaranja Komore kineskih kompanija u Srbiji

Izvoz u Kinu za pet godina porastao 15 puta, uvoz se duplirao


Vrednost spoljnotrgovinske razmene je prošle godine iznosila 5,3 milijardi dolara. Izvoz je u petogodišnjem periodu porastao 15 puta, a uvoz za dva i po puta.

Komora kineskih kompanija je otvorena u Kineskom kulturnom centru na Novom Beogradu. Na štandovima su poredstavljene najveće kompanije, među kojima i "Hbis grupa" i "Ziđin", dva najveća izvoznika u Srbiji.

Predstavljene su i "Pauer Čajna", "Šandong haj spid grupa", "Huaveji", "CRBC" i "Linglong".

Brnabić je rekla da otvaranjem komore kineske kompanije govore da veruju u Srbiji, da veruju u političku i ekonomsku staiblnost Srbije i da imaju nameru da ulažu više i da ulažu dalje u naše zemlju.

"Mi smo 2021. godine, iako je to i dalje bila godina pandemija koronavirusa, zabeležili rekordnu spoljnotrgovinsku razmenu od nekih 5,3 milijardi evra (dolara, prim. nov.) i time su Narodna Republika Kina i investitori iz Kine izbili na drugo mesto po važnosti u našim spoljotrogivnskim odnosima, odmah iza Nemačke. I to se desilo u poslednjih pet godina," rekla je premijerka prilikom otvaranja Komore.

"Od tih 5,3 milijardi evra (dolara, prim. nov.), naš izvoz u NRJ KINU bio je oko milijardu evra. Taj izvoz je u poslednjih pet godina povećan neverovatnih 15 puta", rekla je premijerka ovom prilikom."

Cilj Srbije je da u najkraćem mogućem roku napravi i dogovori sporazum o slobodnoj trgovini o kome su razgovarali predsednici Srbije i Kine, kazala je Brnabić.

Ukupni izvoz u Kinu je 2017. godine bio 62,2 miliona dolara, dok je vrednost ukupnog uvoza bila 1,8 milijardi dolara. Prošle godine izvoz u Kinu porastao je na ukupno 971 miliona dolara, a uvoz na 4,3 milijardi dolara.

To znači da je izvoz zaista porastao 15 puta, kako premijerka kaže, ali je i uvoz porastao skoro dva i po puta, a nominalno za čak 2,5 milijardi dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na porast izvoza u Kinu značajno je uticao izvoz rude bakra u poslednje dve godine. Ukoliko posmatramo period od 2017. godine, o kome govori i premijerka, izvoza rude bakra, bakrenaca i cementra bakra do 2020. gotovo da nije ni bilo. Prošle godine on je iznosio ukupno 500,9 miliona dolara, a 2020. godine 44,3 miliona dolara.

Za razliku od rude bakra, izvoz bakra je postojao i ranijih godina, ali je i on uvećan u poslednje dve godine. Tako je Srbija 2021. godine izvezla bakar u Kinu ukupne vrednosti 326,3 miliona dolara, a godinu dana ranije blizu 227,9 miliona dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
uvoz iz kine izvoz u kinu kina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana