Tekst objavljen: 24.03.2022 11:55        


Iz Čačka put Rusije poslednjih godina plasirana je najveća količina voća sa ovog područja. Čak 80 odsto jabuke završavalo je na tržištu Rusije. Izvoz još uvek nije stao. Ali zbog rata u Ukrajini sada ide daljim putem, preko Poljske, što naše voće čini manje konkurentnim

Jabuke iz Čačka zaobilaznim putem stižu u Rusiju, u Vojvodini plantaže već preorane


Najveći problem će imati mali proizvođači jabuka koji nisu udruženi i koji nemaju hladnjače. Pad rublje će, takođe, negativno uticati na cene. Ako se u skorije vreme ne završi sukob, sigurno će biti negativnih posledica i gubitaka koje će osetiti domaći izvoznici jabuka. Srpske jabuke u ovom trenutku stižu u Rusiju preko Poljske.

“Srpski proizvođači su sa više od 80 odsto upućeni na tržište Rusije. Tako da sve ovo što se dešava, odnosno zaobilazni putevi koji poskupljuju, dovode do problema. Poljacima nije u interesu da dozvoljavaju transport i vidimo da svi uvode sankcije za Rusiju, i sve se to usložnjava. Poprilično komplikovana i nezvesna situacija”, objašnjava dr Aleksandar Leposavić iz Instituta za voćarstvo u Čačku.

Prema rečima Leposavića, pojedine plantaže jabuka u Vojvodini su već počeli da se preoravaju, i spremaju za zasade drugog voća.

“Pojedine strane kompanije koje su imale daleko bolji pregled stanja, i uglavnom su bile pozicionirane na prostoru Vojvodine, značajno krče svoje plantaže jabuka. To je sumorna slika. Kada vidite voćnjake u punom rodnom kapacitetu, od kojih očekujete maksimalni prinos i pokrivene protivgradnom mrežom, kako počinju da se raskrčuju”, kaže Leposavić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prošle godine izvoz jabuke iz Srbije u Rusiju iznosio je oko 106 miliona dolara, što je pad oko deset odsto u odnosu na 2020. godinu. Dalji pad izvoza znači da će domaći proizvođači morati da traže druga tržišta ili da odustanu od proizvodnje jabuka.

“Mislim da će ovaj problem koji je sada kulminirao, a inače traje poslednje tri godine, sigurno prvo osetiti manji proizvođači. Znači, preći će na neke druge voćne vrste, ako žele da dalje nastave posao sa tim. Mislim da u proizvodnji jabuka, mali proizvođači više nemaju nikakve šanse”, kaže Predrag Radovanović, jedan od proizvođača jabuka iz Čačka.

Kada su prekinute međunarodne finansijske transakcije sa Rusijom postalo je teško za naša preduzeća da rade. Čak ne smeju da rade ni preko trećih zemalja. Pokušaj kršenja i izvoz preko drugih zemalja moglo bi skupo da košta voćare i privrednike iz Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izvoz u rusiju domaće jabuke jabuke rusija rat u ukrajini čačak vojvodina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana