Tekst objavljen: 09.09.2023 18:00        


Mnogi su se jednom rugali ideji da će ljudi preko interneta iznajmljivati svoje domove strancima — uključujući i majku suosnivača Airbnb-a i glavnog izvršnog direktora Brajana Českija

Kada je počeo biznis, majka mu je rekla: "Nisi preduzetnik, ti si nezaposlen"


Česki, koji je ispričao svoju priču na nedavnom događaju na Stanford Graduate School of Business, bio je industrijski dizajner od 20 godina, koji se mučio s plaćanjem stanarine. Preselio se u San Francisko da živi sa svojim prijateljem sa fakulteta Džoom Gebijem, a oni su shvatili da imaju poslovnu ideju nakon što su iznajmili svoj dom i njegova tri vazdušna madraca tokom dizajnerske konferencije.

- U tom trenutku, moja mama je rekla: Pa pretpostavljam da više nemaš taj posao sa zdravstvenim osiguranjem, rekao je Česki. A ja sam rekao: Ne, mama, ja sam preduzetnik. A ona je rekla: Ne, ti si nezaposlen.

Pridružio im se treći suosnivač, Nejtan Blečarcik i trio je službeno pokrenuo svoju web stranicu 2008. godine. To vreme nije bilo idealno za ulazak u biznis: suosnivači su proveli veći dio Velike recesije posećujući domaćine u Njujorku kako bi fotografisali iznajmljene stanove za njihovu web stranicu i bolje razumjeli iskustvo gosta”, rekao je Česki suosnivaču LinkedIn-a u podcastu “Masters of Scale” 2017.

Posao je počeo da se razvija u aprilu 2009. godine, nakon što je kompanija dobila investiciju od 585.000 dolara od Sequoia Capitala. U februaru 2011. Airbnb je objavio da su gosti rezervisali milion noćenja kroz njihov sistem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kompanija je procenjena na 31 milijardu dolara u 2017, pre nego što je posao pao u martu 2020, srušen pandemijom. Mesecima pre zakazane inicijalne javne ponude Airbnb-a, poslovanje je palo za 80 odsto za osam nedelja tokom blokade kovid-19, rekao je Česti studentima Stanforda.

- Kada si naše veličine… to je kao da si 18-točkaš koji juri 80 milja na sat, onda udaraš na pauze“, rekao je. „Ništa dobro se ne dešava. U roku od nekoliko nedelja, novinari su predviđali: Je li ovo kraj Airbnb-a?

Kako bi se borio protiv kolapsa kompanije, izvršni tim Airbnb-a sproveo je otpuštanja, smanjio lične plate i smanjio marketinški budžet sa “1 milijarde dolara na… nulu”, rekao je Česki. Odeljenja poput dizajna, finansija i marketinga sažeti su u jedno odeljenje, ohrabrujući saradnju među timovima, dodao je.

Kompanija je 2022. ostvarila profit od 40 odsto, rekao je Česki. Danas je Airbnb-ova tržišna kapitalizacija 75,49 milijardi dolara, a Českijeva neto vrednost je, prema Forbesu, 9,3 milijarde dolara.

- Nikada se nisam fokusirao na pokušaj da zaradim mnogo novca, rekao je Chesky. „Samo sam se fokusirao na to da budem što efikasniji, opsednut iskustvom.”

Osvrćući se unazad, Česki je rekao da je nelagoda njegove majke možda bila opravdana. Oba roditelja su mu bili socijalni radnici, a njegova majka je želela da se umesto toga bavi “sigurnim poslom” koji ti “donosi puno novca”, rekao je.

- Kada osnivate kompaniju, to je uglavnom u vašoj glavi, dodao je Česki kroz smeh.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
brajan česki air bnb biznis biznis ideje pokretanje biznisa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana