Tekst objavljen: 22.02.2021 10:55        


Procenjuje se da će biti više svetlih boja, a odeća rastegljivija i izrađena od jeftinijih tkanina

Kako internet kupovina menja odeću?

Prošle godine je u Evropskoj uniji 89 posto ljudi starosti od 16 do 74 godine koristilo internet, a među njima je bilo 72 posto onih koji su za privatne potrebe kupovali onlajn proizvode ili usluge.

Tako je onlajn kupovina u EU, pokazuju podaci Eurostata, porasla četiri procentualna poena u odnosu na 2019. godinu, što je očekivano s obzirom na to da je pandemija značajno promenila navike i preferencije kupaca.

Kupovinu putem interneta najviše praktikuju umreženi građani Holandije (91%), Nemačke (87%), Švedske (86%) i Irske (81%), dok su na drugoj strani spektra Bugarska (42%) i Rumunija (45%), a e-trgovinu nisu prigrlili ni Italijani, samo 49 posto njih koji imaju internet koriste ga za kupovinu. Hrvatska spada među tri zemlje, uz Rumuniju i Češku, koje su lane zabeležile najveći rast kupovine preko interneta: povećana je za 12 procentualnih bodova i dosegla je 69 posto korisnika interneta.

Najviše se putem interneta kupuju odeća, obuća i dodaci, 64 posto, a slede usluge striminga ili preuzimanja filmova i serija (32%), zatim dostava iz restorana (29%), kupovina nameštaja, oprema za kuću i vrt (28%), kozmetika i velnes proizvodi (27%), knjige, magazini i novine (27%), kompjuteri i mobilni telefoni (26%) te skidanje muzike (26%).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sa završetkom pandemije očekuje se da će se vratiti i navika kupovine u fizičkim prodavnicama, ali to neće zaustaviti trend povećanja onlajn šopinga. Analitička kompanija GlobalData predviđa da će se više od 40 posto mode i obuće i dalje kupovati putem interneta, u poređenju s manje od 30 posto pre pandemije. To nameće i nove trendove kako u pogledu namene prodajnih prostora tako i same mode.

U kratkom razdoblju očekuje se da bi neki prodajni prostori mogli ostati prazni, neke će se prenameniti u kancelarije, a pojedine velike prodajne kuće, uključujući John Lewis i Ikeu, razmatraju širenje poslovanja na područje nekretnina.

Sve učestaliji trend odabira odeće preko ekrana, na osnovu slike putem interneta, uticaće i na odeću koju nosimo. Procenjuje se da će biti više svetlih boja, a odeća rastegljivija i izrađena od jeftinijih tkanina. Rastegljivi modeli, pokazalo se, popularni su među internet kupcima jer im olakšavaju vizualizaciju kako će izgledati kada ih obuku, pri čemu im je kvaliteta tkanine manje značajna. Istraživanja pokazuju da se kupci koji obilaze prodavnice, osim što uživaju u osećaju kupovine, češće odlučuju za klasične crne ili neutralne nijanse te za odeću krojenu po meri.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odeća internet kupovina preko interneta online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana