Tekst objavljen: 04.05.2022 16:25        


Slovačka želi trogodišnji prelazni period kako bi postepeno sprovela predloženi naftni embargo Evropske unije na kupovinu ruske nafte, izjavio je danas ministar ekonomije Ričard Sulik

Kako se Evropljani bore za naftu: Češka, Bugarska i Mađarska traže izuzeće, Slovačka 3-godišnju tranziciju Budimpešta


Slovačka, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke sirove nafte, podržava sankcije EU, rekao je Sulik, ali i dalje traži izuzeće koje bi joj dalo vremena da obezbedi snabdevanje naftom od alternativnih dobavljača, prenosi Rojters.

Predloženi embargo Evropske komisije uključuje postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

Vicepremijer: Bugarska će tražiti izuzeće iz naftnog embarga


Bugarska će tražiti izuzeće ukoliko se Evropska unija dogovori o izuzimanju nekih zemalja članica od bilo kakvog embarga na rusku naftu, izjavio je danas zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev.

„Bugarska, tehnološki, može bez ruske nafte, ali to bi značajno podiglo cene goriva. Dakle, ako Evropska komisija razmatra izuzeća, mi bismo želeli da iskoristimo takvu mogućnost“, rekao je Vasilev u intervjuu za jedan finansijski list, javlja Rojters.

I Češka će tražiti izuzeće od embarga EU na rusku naftu

Češka će tražiti period izuzeća od predloženog embarga Evropske unije na rusku naftu i tako dobiti vreme da poveća kapacitete naftovoda, najavio je danas premijer te zemlje Petr Fijala.

"Pokušavamo da dobijemo odlaganje za dve, možda tri godine", rekao je Fijala, a prenosi Rojters.

On je naglasio da je Češka spremna da podrži odluku o uvođenju sankcija Rusiji, koje uključuju naftu, s obrzirom na to da će, kako je naveo, postojati određeni period odlaganja dok se ne povećaju kapaciteti naftovoda, koji mogu da isporučuju naftu Češkoj.

Zamenik bugarskog premijera Asen Vasilev najavio je ranije danas da će Sofija tražiti izuzeće od predloženog embarga EU na rusku naftu.

Mađarska i Slovačka su još ranije tražile da budu izuzete iz predloženog embarga.

Embargo koji je EU predložila znači postepeno okončanje snabdevanja ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i naftnim derivatima do kraja 2022.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sijarto: Mađarska ne može da podrži predloženi embargo EU

Mađarska ne može da podži predloženi embargo Evropske unije na uvoz sirove nafte iz Rusije jer bi to razorilo njenu energetsku bezbednost, poručio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Briselski paket sankcija predviđa zabranu isporuka nafte iz Rusije u Evropu u prilično kratkom roku, u slučaju Mađarske do kraja sledeće godine“, rekao je Sijarto u video poruci objavljenoj na Fejsbuku, prenosi Rojters.

On je naglasio da Budimpešta ne može da podrži predložene mere EU u sadašnjem obliku.

"Mađarska bi na ove mere mogla da pristane samo ukoliko bi uvoz sirove nafte iz Rusije preko naftovoda bio izuzet iz sankcija", rekao je Sijarto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta ruska nafta sankcije rusiji evropska unija embargo Mađarska češka slovačka Bugarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana