Tekst objavljen: 07.08.2023 14:35        


Dok se mnoge zemlje evrozone teško nose sa inflacijom, Španija je već ispunila glavni cilj: uspela je da je spusti na poželjnih "oko dva odsto"

Kako su Španci uspeli da smanje inflaciju na 2%? Barselona



U julu jeinflacija u Španiji iznosila 2,1 odsto, a mesec ranije tek 1,6 posto, podaci su Eurostata. Nekoliko faktora podstiče dezinflacijske trendove u Španiji, objašnjava ING Grupa, holandska finansijska grupacija, a prvi je značajan pad cena plina i električne energije.

Osim toga, Španija je od početka bilamanje zavisna od ruskih energenata, jer ima visok nivo obnovljivih izvora energije (oko 50 odsto od potreba) i nuklearne energije (oko 20 odsto). Dodatno, zbog blaže klime potrebno je manje energije za grejanje domova i zgrada tokom zime, piše Jutarnji list.

Verovatno još i važnije za pad inflacije pokazalo se obuzdavanje cena hrane i ugostiteljstva. U junu je hrana u Španiji bila 10,2 odsto skuplja nego godinu ranije, dok su cene u evrozoni rasle 12,6 odsto. Cene hrane, naravno, diktiraju i troškove u ugostiteljstvu.

Tako su u Španiji u junu troškovi u ugostiteljstvu porasli šest odsto na godišnjem nivou, a cene su i pre rasle vrlo umereno, između šest i sedam odsto. Svakako, znatno sporije nego hrana.

Poput mnogih ekonomija sveta, i španska je vlada donela brojne mere za ublažavanje udara inflacije, ali reklo bi se, implementirala ih je na mnogo efikasniji način. One su uključivale ograničavanje cena energetika, snižavanje troškova javnog prevoza, oporezivanje ekstra dobiti i ograničenje rasta cena najmova, kao i privremeno nenaplaćivanje PDV-a na prehrambene proizvode: hleb, brašno, određene vrste mleka, sir, jaja, voće, povrće, mahunarke, žitarice, maslinovo ulje – dok su cene visoke. Konačni rezultat, reklo bi se, značajno niža inflacija od ostalih evropskih zemalja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Popularna mera - bez PDV-a

Mera prema kojoj se ne naplaćaje porez na određene prehrambene proizvode u Španiji zbog visokih cena i udara na kućne budžete je bila deo 10 milijardi evra vrednog paketa, usvojenog u decembru, a trebalo je da ostane na snazi do kraja juna.

Vlada nije krenula da naplaćuje PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira se i koje bi još mere mogle ostati na snazi, izjavila je ministarka ekonomije Nadja Kalvino..

"Mogu potvrditi da ćemo zadržati meru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primerenije nivoe cena. Španija je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet bodova u pet meseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom. Sada smo već na oko tri odsto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene s celom Evropom, a trend slabljenja inflacije nastaviće se, barem tako govore svi podaci, i u junu", rekla je ministarka u junu.

Prema podacima španske centralne banke,vlada je uspela da zadrži 90 odsto ciljanih cena prehrambenih proizvoda na niskom nivou.

Kako piše Gardijan, upoređujući Španiju sa ekonomskom situacijom u Velikoj Britaniji koja je jedna od bogatih zemalja sveta koja se i dalje bori sa upornom inflacijom, većina vlada bi trebalo da prate Španiju, tako što će zadržavati cene energetika na niskom nivou i na taj način će naterati kompanije da igraju svoju ulogu. Španija pokazuje da inflacija može da se smanji a da privreda ne trpi. Velika Britanija bi trebalo da pokuša isto, navodi britanski list u kolumni Karstena Junga, višeg ekonomiste u Centru za ekonomsku pravdu Instituta za istraživanje javnih politika.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza obuzdavanje inflacije niska inflacija inflacija Španija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana