Tekst objavljen: 27.05.2022 16:45        


Propast turske ekonomije nastavila se i ove godine, i dok je do sada to išlo na ruku domaćim tursitima, jer je stopa devalvacije lire preticala rast cena na tamošnjem tržištu to više nije slučaj

Kakve cene ovog leta mogu da očekuju naši turisti u Turskoj?


Prema poslednjim objavljenim podacima turska nacionalna valuta je juče u odnosu na dolar pala za 16 odsto i trenutno se za jedan evro dobija oko 17,57 turskih lira, što znači da je za godinu dana izgubila 68,94 odsto svoje vrednosti. Primera radi, prošlog juna za jedan evro dobijalo se 10,4 lire, a tri godine pre toga 1 evro je vredeo 5,3 lire. Sa druge strane, inflacija u Turskoj je u aprilu skočila na rekordnih 70 odsto.

U suštini, dok u proteklih nekoliko godina sa svakim padom vrednosti tamošnje valute, naši turisti su, zbog inflacije koja do sada nije pratila stopu devalvacije, bili za toliko ekonomsko moćniji to više nije slučaj. Na primer u decembru prošle godine u Turskoj je zabeleženo da je valuta oslabila 45 odsto, a u tom trenutku inflacija je bila 20 odsto. Dakle u razmeni evra za lire, kada obratimo pažnju na kretanje cena, novac naših turista je bio "moćniji" za četvrtinu (razlika između stopa devalvacije i inflacije).

Kako se inflacija izjednačila sa stopom pada vrednosti valute, i preti da je pretekne zbog neadekvatnih reakcija Erdoganove administracije, turisti koji su prethodnih godina bili imuni na kretanja na unutrašnjem tržištu Turske, ovo leto će osetiti poskupljenja isto kao i docilni građani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Lira od početka godine pala 18 odsto

Ovogodišnji gubici lire ovog meseca su porasli na 18 odsto, a analitičari krive neortodoksnu ekonomsku politiku koju provodi država. Lira je bila relativno stabilna početkom godine, uglavnom zahvaljujući vladinoj politici koja štiti depozite lire od deprecijacije, kao i zbog toga što je centralna banka zadovoljavala potrebe tržišta za valutom kroz svoje rezerve.

Ali rat u Ukrajini počeo je da vrši pritisak na liru u martu, jer su zapadne sankcije Rusiji dovele do skoka cena energenata, podižući ionako veliki račun za uvoz Turske.

Iz univerzalne banke Commerzbank kažu da se ne može sa sigurnošću reći kada će lira vratiti ciljnu vrednost. Iako se za sada ovaj nivo može činiti stabilnim, nije isključeno da turska valuta svakodnevno može slabiti, prenosi Bankar.me.

Inflacija od početka godine skočila 21 odsto

Inflacija u Turskoj je u januaru iznosila 48,7 odsto, što je u tom trenutku bila najviša zabeležena stopa od aprila 2002. godine.

U februaru, pad kursa lire i rast cena hrane i energenata doveli su do toga da inflacija u februaru bude 54,4 odsto, najviše u poslednjih 20 godina.

Turski institut za statistiku Turkstat je saopštio da je martovska inflacija iznosila 61,14 odsto. Početkom aprila, isti institut je prijavio da se inflacija u aprilu popela na 69,97 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje 2022 inflacija turska ekonomija letovanje u turskoj turska lira turska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana