Tekst objavljen: 08.07.2024 18:00        


U Evropi se trenutno vode dva rata – rat u Ukrajini i nekako u drugom planu "rat" između evropskih i kineskih fabrika automobila na struju. Ratnim rečnikom rečeno vodi se totalni rat u kome je sve dozvoljeno, a Kinezi su, imajući u vidu nekoliko faktora, koji uključuju i cenu i opremu, prodrli duboko u pozadinu neprijatelja

Kakve su šanse e-pande iz Kragujevca?


Brisel je uveo carine visoke i do 40 odstoza uvoz kineskih automobila, ne bi li zaštitio domaću industriju. Kinezi su ipak svuda prisutni sa fabrikama, na ovaj ili onaj način od Velike Britanije, Španije, Nemačke, Italije, a od ove godine sa fabrikom baterija i u Mađarskoj. Na drugoj strani, izvoz EU modela u Kini beleži pad od 13 odstou prvom kvartalu 2024 godine.Kina je, inače, za više od jedne decenije, potrošila 230,8 milijardi dolara na razvoj svoje industrije električnih automobila, pokazuje analizaameričkogCentraza strateške i međunarodne studije (CSIS). Istovremeno, SAD su prošlog meseca, objavile da podižu carine na uvoz kineskih električnih vozila na 100 odsto.

Naveći rat ipak se odvija u industriji auto-baterija. Događaji se dešavaju kao na traci, a žestok ritam diriguju kineske fabrike baterija.Taman kad se mislilo da će se ceo svet voziti sa pogonom na litijumske baterije jer je kineska kompanija BYD izbacila na trižište litijum – gvožđe – fasfatnu bateriju koja može da traje i do 1.000 kilometara, pojavila se nova natrijum jonska baterija koja će imati i više snage i duže trajanje.

Menadžeri tek otvorenih fabrika na litijum tehnologiji svesni su da njihovi modeli automobila na struju mogu sada da pređu od 250 do 360 kilometara dosledećeg punjenja kod EU modela, dok kineske fabrike već ugrađuju baterije sa dometom od najmanje 450 kilometara, baterija traje 150.000 kilomatera, a nova košta najmanje od 6.000 do 20.000 evra.

Šta čeka Grande Pandu Stelantis iz Kragujevca ?

Ima li u svetlu geopolitičkih događaja, kragujevačka Grande Panda i novi model FIAT Stelantisa iz Kragujevca čija se promocija uskoro očekuje, a početak serijske proizvodnje u oktobru, šanse da u datim okolnostima na tržištu EU zabeleži dobru prodaju?

Fabrika FIAT u Kragujevcu planira nekoliko modela, a Grande Panda će biti model sa pogonom na struju – cena će biti do 23.000 evra, a domet baterije do 350 km. Grande Panda kažu stručnjaci, će imati prepoznatljiv i unapređeni dizajn klasične Pande. Ukoliko novi model iz Kragujevca bude koštao oko 23.000 evra, sa subvencijom koju daje država Srbija od 5.000 evra za potpuno električne automobile, krajnja cena za kupca kod nas mogla bi da bude oko 17.000 evra.

Aleksandra Đurđević, upravo reizabrana na funkciju predsednice Asocijacije uvoznika vozila i auto delova Srbije, smatra da je proizvodnja domaćeg modela auta na struju velika stvar, ali da se veća prodaja može desiti samo na stranom tržištu.


"Mi smo još uvek nezrelo tržište u poređenju sa evropskim,posebno kada je reč o električnim vozilima i pred nama je još dosta posla na tom putu kada je reč o ekosistemu za elektrofikovana vozila. Stoga će se proizvodnja Grande Pande većinski orjentisati ka izvozu. Kineski modeli su pre svega dominatni u segmentu električnih vozila i mogu doprineti trendu elektrifikacije uz animiranje tržišta konkurencijom. Postoji niz faktora koji utiču na konkurentnost, uključujući finansijske i nefinansijske podsticaje a imamo i primer cene kontejnerskog transporta brodom koja je nedavno povećana četiri puta, a to će sve uticati na konkurentnost , cenu auta i razultate prodaje" , smatra Aleksandra Đurđević .

Na drugoj strani, posmatrajući tržište automobila u Srbiji, ono beleži iznenađujući rast prodaje od 25 odstopa je u Srbiji prodato 25.422 vozila,ali upozorava Aleksandra Đurđević čak 80 odstoovih auta je polovno iz uvoza starosti između 15 i 23 godine . Puno očekujemo, naglašava Aleksandra Đurđević od novih odluka Vlade Srbije najavljenih krajem godine za nove uslove uvoza polovnih vozila.

Cene veće za 19 odsto

Iako neke analize pokazuju da je u Srbiji više od polovine potencijalnih kupaca trenutno odustalo od kupovine polovnog automobila, tržište se polako stabilizuje. Cene polovnih automobila su u prošloj godini u Srbiji porasle za oko 19 odsto u odnosu na one iz 2022.sa usporenjem inflacije u EU i kod nas, i u ovom pogledu je primetna stabilizacija.

U EU očekuju pad cene, na osnovu povećane ponude i manje tražnje, a u Srbiji više od 50odsto naših prodavaca veruje da će cene rasti i u 2024. godini, podaci su ankete, dok oko 30 odsto anketiranih smatra da će cene ostati iste. Ta procena rasta zasniva se na očekivanjima da bi tu mogla da se „umeša“najavljivana zabrana uvoza polovnih automobila standarda emisije zagađenja euro 3 i euro 4.

Prošle godine je uvezeno u Srbiju 132.000 polovnih automobila, što je bio pad od tri odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
e-panda električni automobili stelantis kragujevac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana