Tekst objavljen: 07.03.2024 14:55        


Prema mišljenju stručnjaka, oporavak nemačke ekonomije će nastupiti kasnije nego što se očekivalo, a u 2025. godini će privreda te zemlje porasti za 1,5 odsto

Kakve su šanse za oporavak nemačke privrede? Detalj iz Berlina



Nemačka privreda je paralisana, a da nema mesta preteranom optimizmu pokazala je prolećna prognoza Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, koja je pokazala da će i u 2024. godini porastiza svega 0,2 odsto.

Prema mišljenju stručnjaka, oporavak nemačke ekonomije će nastupiti kasnije nego što se očekivalo, a u 2025. godini će privreda te zemlje porasti za 1,5 odsto.IFO je značajno korigovao naniže svoju zimsku prognozu ekonomskog rasta Nemačke u 2024. godini kada je predviđao privredni rast za 0,9 odsto.

Nemačka privreda je pala za 0,3 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, a posebno teška situacija vlada u proizvodnji i građevinarstvu, pre svega zbog nedostatka porudžbina, loših vremenskih prilika u decembru i izuzetno visoke stope obolevanja zaposlenih.

Glavni pokazatelji koji su trenutno dostupni ne ukazuju na preokret negativnog trenda u nemačkoj ekonomiji na početku 2024. godine, pre svega zbog manjka narudžbina u svim privrednim sektorima, stalnih štrajkova i malog broja zaostalih porudžbina, navodi IFO.

Nemačka privreda će verovatno produžiti negativan trend i u tekućem tromesečju i pasti za 0,1 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom, a primetan ekonomski oporavak se očekuje tek u drugoj polovini godine, smatraju stručnjaci.Inflacija u Nemačkoj će prema očekivanjima Instituta za ekonomska istraživanja pasti sa 5,9 odsto u 2023. godini na 2,3 odsto u 2024. i na 1,6 odsto u 2025. godini.

Bazna inflacija će prema ekspertima takođe pasti sa šest odsto u 2023. godini na 2,8 odsto u 2024. i na 2,2 odsto u 2025. godini.IFO upozorava na brojne rizike koji bi mogle da poremete ovaj scenario, pre svega na kretanja cena energenata, geopolitičke okolnosti i moguće oklevanje Vlade Nemačke da sprovede neophodne reforme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Nemačka više nije obećana zemlja"

Istraživanje Instituta za ekonomska istraživanja otkriva i da je poslovno raspoloženje samozaposlenih i malih kompanija u Nemačkoj doživelo novo pogoršanje u januaru. Prema Džimdo-ifo indeksu poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji se prati od avgusta 2021. godine, zabeležen je pad sa minus 17,5 poena u decembru na minus 22,6 poena u januaru.

Ovaj indeks, koji prati stanje u nemačkoj privredi, beleži konstantan pad vrednosti u proteklim mesecima. Skoro polovina anketiranih samozaposlenih, tačnije 47,9 posto, izrazila je nezadovoljstvo niskim nivoom narudžbina tokom januara, prema podacima sa sajta IFO.

Ministar ekonomije, Robert Habek, opisao je nemačku ekonomiju kao "dramatično lošu" na nedavnom sajmu u Lajpcigu, nagoveštavajući vladinu prognozu rasta od svega 0,2 posto za 2024. godinu. Iako su se nadali pozitivnijem izgledu za 2024, sa ranijom prognozom vlade od 1,3 posto rasta tokom te godine, Habekove reči ukazuju na tamniju sliku ekonomske situacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka nemačka ekonomija ekonomska kriza ekonomski oporavak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana