Tekst objavljen: 24.01.2023 13:05        


Trenutna situacija u evrozoni gde su kamatne stope znatno niže od stope inflacije, prema oceni ekonomiste Gorana Nikolića iz Instituta za evropske studije, zapravo je veoma povoljna po naše dužnike, kako one koji imaju stambene kredite, tako i državu čiji je spoljni dug najvećim delom u evrima

"Kamate u evrozoni su idealne za dužnike"


"Dobra je zato što je realna kamatna stopa u evrozoni sada negativna. Recimo kod stambenih kredita indeksiranih u evrima, kamatna stopa se sastoji od marže koja je oko četiri odsto i eurobir, a šestomesečni euroribor, koji se i najčešće koristi je 2,9 odsto, dok je inflacija u evrozoni veća od devet procenata", rekao je Nikolić Tanjugu.

Napominje da ljudi, što je razumljivo, vide samo negativnu stranu jer su im rate kredita povećane, ali da u neobičnoj situaciji sa kamatama i inflacijom koju trenutno imamo, postoji i pozitivna strana, koja se ogleda u tome da se njihov dug obezvređuje.

On je naveo da ako bi recimo ovolika inflacija u evrozoni trajala četiri godine, realna vrednost kredita bi se prepolovila.

Prema njegovim rečima, svaka inflacija u zoni evra znači obezvređivanje evro valute, a pošto je kurs dinara u odnosu na evro stabilan već 10 godina, obezvređena jer i vrednost dugova vezanih za evro, kao što su stambeni krediti.

S druge strane, dodaje, cene nekretnina na našem tržištu poslednjih godina rastu, tako da i stanovi kupljeni povoljnim kreditima, pre recimo pet, šest ili 10 godina, vrede više nego onda kada su kupljeni.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Što se stambenih kredita tiče, ukazuje sagovornik Tanjuga, oni su još povoljni, za razliku od cena stanova, koje su visoke i stalno se povećavaju.

Prema najavama iz referentnih evropskih banaka za očekivati je da se i ove godine nastavi rast kamatnih stopa, ali Nikolić smatra da ni inflacija neće zaostajati i da su evropske procene o rastu od 6,5 odsto zapravo optimistične, te da je realnije očekivati da inflacija pređe sedam procenata.

"Trenutna situacija je na neki način povoljna i po našu zemlju, jer ona više duguje nego potražuje, većina spoljnog duga je u evrima a on se obezvređuje", istakao je Nikolić.

Dodao je da su se krediti uzeti za pravljenje auto-puteva, železnica ispostavili kao odlični poslovi, jer su uzeti po realno negativnim kamatnim stopama.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti građana evrozona goran nikolić euribor evrozona

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana