Tekst objavljen: 04.07.2024 16:00        


Kina je razmatrala smanjenje postojećih tarifa na vozila s velikim motorima u zamenu za odustajanje od planiranih EU poreza na uvoz električnih vozila iz Kine

Kina nudi povlastice nemačkim proizvođačima automobila da bi izbegla takse na e-vozila


Kina je ponudila povlastice nemačkim proizvođačima automobila kako bi zaustavila najavljeno uvođenje taksi na kineska električna vozila.

Peking je saopštio da bi nemački proizvođači luksuznih automobila mogli da imaju koristi ukoliko zvanični Berlin ubedi Evropsku uniju da odustane od tarifa na električna vozila iz Kine, tvrde dobro upućeni, neimenovani izvori.

Prema tim izvorima, Kina je razmatrala smanjenje postojećih tarifa na vozila s velikim motorima u zamenu za odustajanje od planiranih EU poreza na uvoz električnih vozila iz Kine, prenosi Bloomberg navodeći da Peking trenutno primenjuje naplatu takse u visini od 15 odsto na putnička vozila iz Evropske unije.

Ministar trgovine Kine Vang Ventao je nagovestio mogućnost ovih povlastica svojem nemačkom kolegi Robertu Habeckom tokom sastanka u subotu u Pekingu, tvrdi jedan od izvora Bloomberga.

Njegova trodnevna poseta drugoj najvećoj ekonomiji sveta usledila je više nedelja nakon što je EU predložila da se kasnije ove godine povećaju takse na električne automobile iz Kine čak do 48 odsto.


Evropska komisija tvrdi da veće tarife imaju za cilj izjednačavanje uslova ekonomskih i tržišnih odnosa i predstavljaju odgovarajuću kompenzaciju za kineske državne subvencije.

Zvanični Peking je ranije najavljivao mogućnost uvođenja takse od 25 odsto na velike evropske automobile, što bi pogodilo nemačke proizvođače luksuznih automobila poput Mercedes-Benz Group AG i BMW AG.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
olakšice nemački automobili automobili kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana