Tekst objavljen: 31.10.2020 16:00        


Plan ekonomskog razvoja Kine za narednih 15 godina biće jedna od glavnih tema u Komunističkoj partiji ove zemlje, a pojedini detalji plana su već poznati

Kina otkrila kako planira da ojača ekonomiju u narednih 15 godina

Diskutovaće se o dva dokumenta - petogodišnjem planu i onom koji je streteške prirode, a sadrži plan za pomenutih 15 godina. Planovi će se razmatrati u okviru zatvorenog sastanka za koji je najavljeno da će trajati četiri dana, piše portal Bloomberg Quint.

Na proleće sledeće godine bi trebalo da bude poznato kako će plan na kraju i izgledati, a njega razmatra Centralni komitet Komunističke partije koji čini 200 ljudi. Uz to, mora da ga odobri i parlament. Sve navedeno dešava se u okolnostima pandemije koronavirusa, napetih odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama i svetske ekonomske krize.

Zato se najavljuje da će suština plana biti oslanjanje na domaće resurse i potrošnju u cilju podsticanja ekonomskog rasta.Osim na potrošnji, fokus će biti i na tehnološkoj inovaciji, kontroli zagađenosti i otvaranju za konkurenciju iz inostranstva. Za razliku od poslednjeg petogodišnjeg plana kojim je zacrtan cilj srednjeg, odnosno visokog rasta, očekuje se da će sada cilj biti na kvalitetu rasta, a ne na njegovoj stopi.

Kina takođe može pružiti konkretnije mere kako bi ispunila vladino obećanje da će izgraditi "veliku modernu socijalističku zemlju" do sredine 21. veka sa 2035. godinom kao sredinom puta. Glavna inicijativa poslednjeg petogodišnjeg plana bila je reforma na strani ponude, koja je pomela ostatke zastarelih kapaciteta u industrijama poput čelika i uglja. Planom su takođe postavljeni ciljevi da se postignu proboj u ključnim tehnologijama i pomogne Kini da postane zemlja bogata talentima za inovacije, očekuje se ubrzanje inicijativa koje su u toku sa geopolitičkim tenzijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Helen Kiao, ekonomista Banke Amerike poručila je da će "najvažniji biti pravci strukturnih promena koje utvrđuje 14. petogodišnji plan, mada se u tom roku neće moći sprovesti konkretni predlozi određenih numeričkih ciljeva ili fiskalnih mera - porez na nasledstvo, porez na imovinu itd.“, piše ovaj portal.

Za Iris Pang iz banke ING je verlo verovatno da će plan podrazumevati odgovor na, kako je navela, agresivnu spoljnu politiku prema Kini i njenim kompanijama.

"Sredstva će dobijati kompanije za koje se smatra da će moći da naprave tehnološki iskorak", ukazala je ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kina ekonomija kineska ekonomija jačanje ekonomije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana