Zvanični kurs Evra za dan 12.05.21. :: 117.5783 rsd
Tekst objavljen: 19.03.2021 11:55        


Građani Hrvatske su najzaduženiji u regionu sa iznosom ukupnog duga bankama po osnovu kredita od 18 milijardi evra

Ko je od građana bivše SFRJ najviše u dugovima?

Najmanje duguju stanovnici Crne Gore, približno 1,39 milijardi evra, prema januarskim podacima šest centralnih banaka zemalja na prostoru bivše SFRJ o stanju kredita stanovništva.

Na drugom mestu po visini ukupnog duga su Slovenci sa iznosom od 11 milijardi evra, dok su građani Srbije na trećoj poziciji sa sumom od 10 milijardi evra.

Međutim, kada se posmatraju ukupni iznosi kredita u odnosu na broj stanovnika, proizilazi da su građani Srbije najmanje zaduženi u poređenje sa ostalim zemljama koje su proistekle iz nekadašnje zajedničke države.

Po visini ličnih dugovanja na osnovu kredita, najzaduženiji su Slovenci sa iznosom od 5.286 evra, zatim Hrvati sa 4.208 evra, Crnogorci sa 2.239, građani BiH sa 1.536 evra, Makedonci sa 1.452 evra, i na kraju Srbi sa prosečnih 1.443 evra duga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zanimljiv je podatak koliko je raslo zaduživanje građana u ovim državama u pandemijskoj 2020. godini.

Opšte uzev, ono je raslo na nivou od po nekoliko procenata – najmanje u Hrvatskoj (1,8 odsto), a najviše u Srbiji, za 11,2 odsto.

Pomenuti porast u Srbiji je delom posledica moratorijuma na otplatu kredita, gde građani u dva navrata nisu morali po nekoliko meseci da otplaćuju svoje dugove, dok je s druge strane nastavljena kreditna aktivnost, to jest uzimanje zajmova u komercijalnim bankama u zemlji u određenoj meri, navodi se u prilogu ovog portala.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
dugovi po kreditu dugovi zaduženje građani zaduženje bivša jugoslavija region krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana