Tekst objavljen: 05.05.2022 16:25        


Finansijski "bum" na severu

Ko je profitirao zbog visoke cene gasa u Evropi?


Norveški energetski gigant Equinor izvestio je u sredu da mu je dobit u prvom tromesečju više nego učetvorostručena.

Na to je uticao skok cena gasa u Evropi u periodu niskih zaliha i ograničenog snabdevanja zbog rata u Ukrajini.

Prilagođena dobit pre poreza u prvom tromesečju je više nego učetverostručena, na 18 milijardi dolara. Ukupni prihod je više nego udvostručen, na 36 milijardi dolara.

Prodaja prirodnog gasa sada je najprofitabilniji posao Equinora, zasenivši naftu, tradicionalno glavni izvor prihoda, zahvaljujući nastojanjima Evrope da napuni ispražnjena skladišta jer bi zbog rata u Ukrajini mogla da izgubi pristup ruskom gasu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prosečna fakturisana prodajna cena prirodnog gasa u Evropi bila je u prva tri ovogodišnja meseca 345 odsto viša nego u prvom tromesečju 2021. zbog niskih zaliha, velike potražnje i ograničene ponude, objavila je norveška kompanija, prenosi Poslovni dnevnik.

"Optimizovali smo proizvodnju gasa kako bismo povećali isporuke, a Hammerfest LNG trebalo bi da bude pokrenut 17. maja, nakon bezbednosnih provera", rekao je izvršni direktor Anders Opedal, misleći na gasno postrojenje na Arktiku zatvoreno nakon požara u 2020. godini.

Kompanija je potvrdila plan o povlačenju iz Rusije, otpisavši u prvom tromesečju imovinu u vrednosti 1,1 milijardu dolara i obustavivši nabavku.

"Equinor je prestao da trguje ruskom naftom. To znači da Equinor više neće sklapati nove trgovačke poslove ni dogovarati prevoz nafte i derivata iz Rusije", ističu u saopštenju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
equinor gas cena gasa rat u ukrajini sankcije rusiji norveška

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana