Tekst objavljen: 09.01.2022 16:00        


Sve je manje preduzeća iz privatnog, ali i javnog sektora koja radnicima isplaćuju takozvanu 13. platu ili dodatak na zaradu uoči novogodišnjih praznika

Ko je radnicima u Srbiji "pojeo" 13. platu?


Najčešći razlog je loša finansijska situacija u preduzećima, imajući u vidu da je to za poslodavca ozbiljan trošak, a u novije vreme i finansijska kriza koju je mnogim kompanijama napravila pandemija korona virusa.

Nekada je 13. plata bila podrazumevani bonus koji su poslodavci isplaćivali svojim zaposlenima na kraju godine, bilo da je u pitanju javni ili privatni sektor. Radnici su praktično unapred znali šta ih sleduje krajem godine, mnogima je to bilo definisano i u kolektivnim ugovorima, i malo koja firma nije nagrađivala radnike takozvanom 13. platom.

Sada, kada se još jedna godina bliži kraju, svedoci smo da je ta praksa sve ređa. Jednostavno, 13. plata smatra se ozbiljnim dodatnim troškom za preduzeća. Tako su ostali retki oni koji radnicima na kraju godine daju celu platu kao bonus, a malo češći oni koji na platu daju 20 ili 30 odsto. U državnim i lokalnim preduzećima bonus nije univerzalno pravilo, najčešće zavisi od poslovanja kompanije ili kolektivnog ugovora.

Istovremeno niko ne spori da je dodatak na platu dodatna motivacija, kao i podstrek radnicima za bolju produktivnost.

- Isplata 13. plate danas je prisutna samo u tragovima. Uglavnom 13. platu daju poslodavci iz privatnog sektora, praktikuju je i multinacionalne kompanije, ali ipak u dosta manjoj meri nego ranije, kaže za "Blic Biznis" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.

- Ono što danas postoji jeste takozvana božićnica. Božićnica predstavlja bonus predviđen kolektivnim ugovorom ali i on se se isplaćuje u određenim kompanijama u Srbiji. Međutim i ta isplata često nije adekvatna, a i mali broj preduzeća je praktikuje, kaže Savić.

Dodaje i da se situacija u javnom sektoru nekada i sada, dosta razlikuje. Ranije su isplate bonusa bile redovnije, naročito za vreme bivše SFRJ. Sada je situacija takva da većina za ovu godinu nije isplatila bonuse jer trenutna finansijska situacija nije povoljna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ugovorom o radu nije propisano da poslodavac mora da isplati 13. platu. Postoji opcija da može, ali i ne mora.

Jedan od problema kod poslodavaca, a koji se tiče 13. plate jeste što ne razumeju kako bi objasnili tu isplatu, a problem je u tome što ne znaju i kako se poreski tretira, a činjenica je da pravi dodatni trošak poreza i doprinosa.

Još jedan od problema je taj što poslodavci nisu sigurni kako da sprovedu čitav proces. Do izmene Zakona o radu iz 2014. godine u Srbiji, 13. plata imala karakter prihoda od kapitala, i na nju se nisu plaćali porez ni doprinosi.

Kako je ovaj Zakon izmenjen, doneta je odluka da se može utvrditi učešće zaposlenog u dobiti koja je ostvarena u poslovnoj godini, međutim, ovo je moguće samo ukoliko se preduzetnik prethodno obavezao na to ugovorom o radu. U zaradu se računa sve ono što se ostvari za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, kao i zarada po osnovu nagrada, bonusa i drugih primanja po osnovu radnog odnosa.

Bitno je i napraviti razliku između primanja zaposlenog po osnovu doprinosa poslovnom uspehu, što se smatra bonusom jer zavisi od rada zaposlenog, i primanja zaposlenog po osnovu učešća u dobiti poslodavca koja ne mora zavisiti samo od rada zaposlenog već i drugih faktora, pa ne predstavlja zaradu.

1 komentar

  1. User image
    Seka 09.01.2022 17:44

    Hahaaaa.. 13-a plata kod privatnika ??
    Oni ce se jos narednih 10 god. zaliti na gubitke zbog kovida.
    Jedva crkavicu od plate isplacuju, deo na racun, deo na ruke. I to je javna tajna koju i Vucic odlicno zna, al ga boli uvo.
    Nasi privatnici su bahati i alavi. Sve im je malo sto zarade, i vecito kukaju na drzavu.
    Nema drzave, niy zakona da im se stane na rep.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ranka savić bonusi Srbija bonusi na platu 13 plata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana