Tekst objavljen: 07.02.2023 12:40        


Destabilizovano tržište nafte moglo bi biti pogubno za globalnu ekonomiju. To bi dugoročno smanjilo globalne zalihe nafte, podižući cene energije i inflaciju

Koje su ekonomske posledice zbog ograničenja cene ruske nafte?


Ograničenje cene od 60 dolara po barelu za rusku naftu, koje su nametnuli EU i G7, može destabilizovati tržište i imati nepredviđene posledice, komentariše analitička platforma East Asia Forum.

Trenutni kupci ruske nafte, Indija i Kina, mogu da zahtevaju još veće popuste na isporuke jer znaju da Rusija ima ograničene mogućnosti. Ako cene ruske nafte padnu ispod troškova proizvodnje, procenjenih na 35-40 dolara po barelu, Rusija može privremeno obustaviti izvoz nafte ili potpuno zaustaviti proizvodnju, navodi Forum.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Novi rast cena i inflacije

Drugi važan igrač, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), najverovatnije bi reagovao na pad cena nafte smanjenjem proizvodnje, kako bi brzo povećao globalne cene nafte. Ponovno pokretanje ruskih naftnih operacija nakon privremenog zastoja takođe je teško i dugotrajno, što odgađa isporuku ruske nafte na tržište.

Destabilizovano tržište nafte moglo bi biti pogubno za globalnu ekonomiju, jer bi dugoročno smanjilo globalne zalihe nafte, podižući cene energije i inflaciju. To bi potkopalo globalnu borbu protiv inflacije i podstaklo američke Federalne rezerve i druge centralne banke u svetu da nastave sa agresivnom monetarnom politikom, konstatuje East Asia Forum.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nafta ruska nafta ograničenje cena sankcije EU rat u ukrajini energetska kriza ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana