Tekst objavljen: 30.01.2020 12:55        


Srbija uz podršku Evropske unije, od 1,5 miliona evra, formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu zaista toliko efikasni kao što to piše na njima

Koji kućni uređaji više troše struju i kako da prištedimo?

- Ja sam kupio veš-mašinu i za dve godine imam 17 kvarova i reklamirao sam i nikako ne mogu da uspem ne znam šta da radim -rekao je jedan građanin.

Analize pokazuju da energetski efikasni kućni uređaji štede najmanje pet posto energije, a istovremeno čuvaju životnu sredinu.

Srbija je uz podršku Evropske unije od 1,5 miliona evra, formira laboratoriju koja će proveravati da li su uređaji na našem tržištu i zaista efikasni kako što to piše na njima.

Kućni uređaji označeni su - od "G", što je najniži energetski razred, do "A +++" koji su ekološki, i najviše štede struju i vodu. Ubuduće te oznake moraće da potvrdi i njihov praktičan rad.

Inspekcijskom kontrolom obuhvaćeno je 12 kategorija uređaja: bojleri, mašine za pranje i sušenje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, grejna tela, klima uređaji, televizori, sijalice.

- Sada smo prihvatali zdravo za gotovo ono što jeste od proizvođača stavljeno na taj proizvod -rekli su iz Ministarstvarudarstva i energetike.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- U slučaju da inspekcija neke države članice Evropske unije utvrdi da neki uređaj nije usaglašen sa propisima, ona putem sistema RAPEKS obaveštava sve tržišne inspekcije svih članica EU i automatski taj proizvod se povlači sa tržišta -naveo je vodeći stručnjak projekta.

- Proveru će moći da traže i građani. Ali neki još nisu dovoljno upućeni u značaj energetskih oznaka, i kad kupuju još im je presudna cena uređaja.

Promena najnovije direktive Evropske unije o "Eko-dizajnu" rešiće još jednu muku naših građana - na tržištu za kućne uređaje mora biti dovoljno rezernih delova i po isteku garancije.

- Ja sam kupio veš mašinu za dve godine imam 17 kvarova i reklamirao sam i nikako ne mogu da uspem ne znam šta da radim -rekao je jedan građanin.

- Imali smo skoro aferu sa ovim proizvodima koji se kvare po isteku garancije na ovaj način životni vek se produžava što upravo govori ta direktiva o 'Eko-dizajnu -naveli su iz Ministarstva. U Ministrstvu rudarstva i energetike kažu da će ovim projektom omogućiti kontrolu kućnih uređaja od proizvodnje do reciklaže.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
veš mašina bojler domaćinstvo kućni uređaj električni uređaji potrošnja struje sijalice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana