Tekst objavljen: 10.07.2019 14:50        


Građani Srbije koji ovih dana kreću na letovanje na neku od destinacija preko granice iskoristiće putovanje i za kupovinu robe koja je, iz bilo kog razloga, povoljnija u zemlji gde se putuje

Koju robu smete da prenesete preko granice na povratku sa letovanja?

Kada dolaze u Srbiji dobro je da znaju kakave su im obaveze. Prema našim propisima roba vrednosti do sto evra ne podleže carinjenju i slobodno se unosi u Srbiju bez plaćanja bilo kojih dažbina. Preko te sume putnici plaćaju za predmete za domaćinstvo i sebe poput obuće, garderobe, toaletnog pribora i slično. Plaća se carinska stopa od 10 odsto plus porez na dodatnu vrednost koji je 20 odsto za većinu onoga što se kupuje.

Može i laptop

Poznato je da poslovni ljudi bez lapopa ne idu ni na izlet a kamoli na letovanje. Carinici dozvoljavaju da se ova vrsta računara i odnese i donese kada se putuje. Međutim proveriće da li je reč o predmetu ličnog prtljaga ili se radi o novom tek kupljenom laptopu. Ukliko je u pitanju nova roba sledi plaćanje svih dažbina. Putnici ne treba ni da se trude i objašnjavaju da su uređaj kupili za sto evra. Carinik će to lako otkriti.



Srećom pa u većini zemalja koje su najčešće odrednice turista iz naše zemlje postoji mogućnost da se na robu koja je tamo kupljena vrati ono što je dato na ime PDV-a. Srbija ima prilično nisku opštu stopu za PDV od 20 odsto-Recimo u Grčkoj je to 20 odsto, Hrvatskoj 25, Mađarskoj 27 odsto. Isplati se vratiti PDV. Ta suma pokriva i deo carine ukoliko se ona plaća. Putnici preko granice mogu preneti odeću, obuću, lični nakit ,video kamere i rekordere, diktafone, kamere, sportsku opremu, aparate za dijalizu. Sve što spada u lični prtljag ne podleže carinjenju kada se prelazi granica.

Sve što spada u lični prtljag ne podleže carinjenju kada se prelazi granica

U pojedinim zemljama ima i namirnica koje su zbog cene atraktivne za kupovinu. Mnogo turista se iz Grčke pored magneta za frižider ponese ponesu kao suvenir i metalni kanister sa bar pet litara maslinovog ulja ili pakvanje malsina koje je više namenjeno veleprodaji nego kućnim potrebama. Ukoliko ulaze u dozvoljenu kvotu nema problema. Izuzetaka u pojedinim slučajevima ipak ima. Svi se sećamo da je u susednim zemljama povremeno dolazilo do epidemija svinjske kuge. To je uticalo na zabranu unošenja i životinja i mesa iz tih zemalja za sve države pa i Srbiju. Zato pre većeg šopinga treba proveriti da li je na snazi zabarna i za koje namirnice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Akcizini proizvodi su uvek izazivali posebnu pažnju.Zato su za one koji se najčešće donose a to su alkoholna pića i cigarete uslovi striktno određeni. U Srbiji se može uneti jedan litar žestokih pića poput rakije po osobi. Cigarete su posebno zanimljiv artikal posebno ako se putuje prema zemljama koje imaju fri-šop prodavnice. Turisti koji će put Egipta ili Tunisa imaju tu šansu. Cigarete su u ovim radnjama jeftinije nego u redovnoj prodaji. Zato mnogi putnici koriste priliku da naprave zalihe. U Srbiju se može uneti 200 komada cigareta ili popularno rečeno jedan boks. LJubitlji cigara i cigarilosa mogu preneti 50 cigara ili 100 cigarilosa. Ko voli sam da mota duvan limit je 250 grama.

Svaki putnik koji stiže na granicu treba da prijavi robu koju ima za carinjenje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
letovanje šverc carina putovanje roba za carinjene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana