Tekst objavljen: 24.05.2024 16:45        


Koncert grupe Rammstein popunio je sve hotelske kapacitete Beograda. Očekuje se da će od predstojećih nastupa ove nemačke grupe, 24. i 25. maja na Ušću, srpska prestonica zaraditi između 15 i 20 miliona evra

Koliko će Beograd zaraditi od gostovanja Rammstein-a?


Rammstein ove godine obeležava tri decenije postajanja i od svih gradova regiona jedino se Beograd našao na njihovom spisku za evropsku Stadion turneju 2024. Odmah po puštanju u prodaju, ulaznice za koncert su rasprodate, pa je zbog ogromnog interesovanja i brze prodaje karata zakazan i drugi koncert, dan kasnije. Upravo zbog toga, u srpsku prestonicu stiže veliki broj gostiju iz regiona, ali i drugih delova Evrope.

Koncerti u Beogradu su neka vrsta ekskluzive, jer najbliže destinacije Srbiji u kojima će bend ovog proleća svirati su Drezden u Nemačkoj pa Atina u Grčkoj.

Nema mesta ni u jednom hotelu

Interesovanje za svirku Rammsteina vidi se u brojuiznajmljenih soba, apartmana i hostela, kao i u višestrukom rastu njihovih cena, piše Boomberg Adria.

U utorak na platformi Booking 97 odsto smeštaja za navedene datume (datume održavanja koncerta) nije bilo dostupno. Gostima Beograda bila su na raspolaganju samo 63 objekta, od čega je većina novoregistrovana.

"Od 7.620 hotelskih soba, koliko Beograd ima na raspolaganju, rezervisanojesve. Oni koji su kupili karte i rezervisali smeštaj pre nekoliko meseci, plaćali su noć u hotelu od 100 do 150 evra. Poslednjih 20 dana za noć u hotelu bilo je potrebno izdvojiti i do 1.000 evra po osobi. Tržište diktira cene. Naravno, ako je popunjeno 7.400 soba, preostalih 100 soba će biti prodato po višoj ceni", kaže za Bloomberg Adriju Georgi Genov, direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije HORES.

"Isto važi i za goste koji su rezervisali smeštaj u nekom od apartmana. Ko je rezervisao apartman tokom novembra ili decembra, dok velik broj vlasnika stanova za izdavanje nije bio informisan da će biti velika potražnja za ovaj događaj, rezervisao je smeštaj za 50 i 60 evra po noćenju. Sada je situacija sasvim drugačija. I to malo smeštaja što je ostalo iznajmljuje se po višestruko višim cenama", dodaje Genov.


Najam apartmana u Jajincima 117.000 dinara

Recimo, gosti koji čekaju poslednji trenutak da rezervišu smeštaj, za najam apartmana u Jajincima na jednu noć, preko platforme Booking, moraće da izdvoje 117.000 dinara. Reč je o prigradskom delu Beograda, udaljenom od centra skoro 10 kilometara. Ko želi da bude bliže mestu održavanja koncerta, apartman će ga koštati i do 140.000 za noć.

Interesantno je da je, recimo, samo nekoliko dana kasnije, kada u Beogradu nema velikih događaja, za isti smeštaj potrebno je izdvojiti 12.000 dinara, odnosno 10 puta manje.

Prosečna potrošnja po gostu 500 evra

Međutim, od dvodnevnog gostovanja grupe Rammsteinneće zaraditi samo hotelijeri.

"Beograd će sigurno zaraditi između 15 i 20 miliona evra za dva dana održavanja koncerta. Govorimo o hotelijerima, ugostiteljima, taksijima, trgovinama, muzejima i svima onima koji će biti na usluzi gostima grada. Kada su događaji ovog tipa u pitanju, prosečna potrošnja po gostu je 500 evra", kaže Genov i dodaje da su događaji ovakvog tipa i te kako potrebni Beogradu.

Šta sprema Rammstein?

Rammstein je bend poznat po svojim spektakularnim scenskim nastupima i pirotehničkim efektima.

U Beograd dolaze sa 77 šlepera opreme. Koncertni prostor zauzimaće oko 240.000 kvadratnih metara, a bina će biti dugačka 60 metarai visoka 36 metara.

Za njenu konstrukciju je potrebno šest dana.

Jačina zvuka će ići do preko dva miliona vati, a kako je već pirotehnika zaštitni znak benda, očekuje se preko 600 različitih pirotehničkih efekata za kojeje potrebno preko hiljadu litara benzina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rammstein Beograd koncert zarada georgi genov

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana