Tekst objavljen: 14.03.2024 13:55        


Prihodi od kripto rudarenja skočili su na novi rekord svih vremena od 78 miliona dolara dnevno, navodi Dojče Banka. Porast je pomno pratio uspon bitkoina, pri čemu je kriptovaluta opetovano postavljala nove rekorde

Koliko će u narednim danima zaraditi kripto-rudari?


Rudari ulažu u novu opremu pre "halvinga" bitkoina u aprilu.

Rekordni niz bitkoina potiče iznenađujuće profite za rudare kriptovaluta, a prihodi industrije dosegnuli su najviši nivo svih vremena, navodi Dojče Banka u belešci istraživanja.

U ponedeljak je dnevni prihod od rudarenja dosegao novi vrhunac od 78 miliona dolara dnevno, penjući se u skladu s tekućim rastom bitkoina. Istog dana token je prešao rekordnu granicu od 72 000 dolara, iako analitičari očekuju još više nivoe cena ove godine.

Pokretanje oporavka je prihvatanje imovine Volstrita u nastajanju, s 11 spot bitcoin ETF-ova pokrenutih sredinom januara. Uspeh ovih fondova potiče još više institucija da se uključe u trku, uključujući Wells Fargo i Merrill.

Ostali vetrovi tek dolaze, a uključuju regulatorne promene, labavljenje monetarne politike i dugo očekivano prepolovljavanje, ističu iz Dojče Banke.

Poslednji, četvorogodišnji događaj koji smanjuje iznos bitkoina koji se dodjeljuje uspešnim rudarima, tera kompanije na sticanje novog kapitala. Od februara 2023. čak trinaest kompanija uložilo je milijardu dolara u specijalizovane računare i opremu, namenjenu jačanju poslovanja.

Ključno je da rudari ulažu u takve nadogradnje, budući da ciklusi prepolovljavanja često utiču na ostvarivanje profita, što dovodi do pada poduzeća i konsolidacije.

- Poslednja podela dogodila se u 2020. godine, čime je nagrada rudaru smanjena s 12,5 na 6,25 bitkoina po bloku. Rudari su videli da im se profit znatno smanjio preko noći. Mnogi su bili prisiljeni zatvoriti zastarela postrojenja koja su postala neisplativa za rad, napisala je nemačka banka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sledeća podela na pola zakazana je za april ove godine i smanjiće dodeljene bitkoine na samo 3.125.Oštra konkurencija već je vidljiva u rastućoj potrošnji energije bitkoina, koja je porasla na najviši nivo od septembra 2022. na godišnjem nivou, saopštila je banka.

Ali za ulagače u bitkoine, ciklus prepolovljenja trebao bi podstaći rast cena.

- U 30 dana pre prepolovljenja u decembru 2012. cene su porasle za 5 odsto. Značajniji rast od 13 odsto zabeležen je uoči događaja u srpnju 2016. Nedavno je došlo do značajnog povećanja cijena od 27% u mesecu prehalvingau martu 2020".

Više cene tokena zapravo bi mogle značiti da rudari moraju prodati manje stečenog bitkoina kako bi postigli istu profitabilnost, istakao je prošle godine analitičar Standard Chartereda Geoff Kendrick. To znači da bi kompanije mogle prodati čak i manje imovine, smanjujući ponudu i uzrokujući još veći rast bitkoina.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kriptovalute kriptorudari rudarenje kriptovaluta Dojče banka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana