Tekst objavljen: 23.03.2022 11:45        


Prosečna četvoročlana porodica dnevno za doručak, ručak i večeru potroši nešto manje od 2.000 dinara. Mesečno, to je oko 60.000, više od polovine prosečne plate. Da, eventualno, smanji troškove može samo vešta i vredna domaćica, koja kupuje na akcijama

Koliko dnevno potrošimo na hranu?


Mi smo za sendvič sa šunkom i jogurt za doručak, ćufte sa pire krompirom i salatom od kupusa za ručak i gibanicu za večeru potrošili 1.800 dinara. Red je i neki desert da pojedemo bar posle ručka, ali slatkiše nismo računali. Moglo je jeftinije da smo obišli nekoliko prodavnica i kupovali artikle na akciji.

"Za ćufte može 700 grama, pire krompir 100, znači otprilike je to 600 dinara, sa kupus salatom oko 600 - 700 dinara", procenjuje jedna sugrađanka.

U potrazi za kvalitetnom robom i odgovarajućom cenom obiđe se pijaca nekoliko puta i dobro pogledaju sve tezge.

"Krompir 70 - 80 dinara, karfiol 150, tikvice 200, paradajz 200 dinara. U suštini ništa nije poskupelo, ako mislite zbog ove trenutne situacije ili nešto. Kad dođe toplo vreme u Srbiji ima puno plodnog zemljišta, ima vode, ima sunca, povrće će biti još jeftinije", kaže Goran Isailović iz Vladimiraca kod Šapca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sudeći po onome što se najviše prodaje, uželeli smo se prolećnog povrća.

"Tikvice maksimalno korostim i na žalost uvek ih koristim kad su skupe, nikad kad su jeftine, a jagode još nisam počela. Bilo je 200 dinara, i 250, ja ne znam i sad, mislim da su oko 200 dinara. Tamo još za jedno mesec dana onda će biti i za 50", priča jedna Beograđanka.

Na tezgama sa voćem se za svoju poziciju pored limuna, pomorandži, mandarina polako bore prve jagode.

"Svake godine čim sunce malo ogreje, jagode idu sve bolje, a kako vreme odmiče sve su jeftinije, sad su malo skuplje kao i svako prvo voće, obično je u početku malo skupo, a onda cena malo padne", kaže Rajko Manojlović, prodavac iz Grocke.

Prve jagode stižu iz Grčke. Kažu da su slatke kao med. Prodaju se u pakovanju od pola kilograma za 200 i 250 dinara. Na pijacama se mogu naći i jagode iz Turske i Albanije. Naše, iz plastenika, očekujemo početkom maja, kada stižu i rane trešnje đurđevke.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dnevni utrošak za hranu kućni troškovi troškovi ishrane hrana cena hrane životni stanard

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana