Zvanični kurs Evra za dan 19.10.21. :: 117.5717 rsd
Tekst objavljen: 07.10.2021 12:15        


Svake godine građani se preračunavaju koja im je najjeftinija opcija za grejanje. Neki tvrde da je najjeftinije grejati se na drva, drugi da se ulaganje u kotlove na pelet brzo isplati, a treći i dalje misle da je struja najisplativije rešenje

Koliko dobra stolarija može da vam smanji trošak za grejanje?


Međutim, na umu bi trebalo imati i da se zbogloše stolarijegubi 25 odsto toplote, kroz zidove bez izolacije nestane 35 odsto, a zbog neefikasnog kotla izgubi se čak 45 odsto toplote.

Kada se sve sabere Srbija baca 40 odsto energije više nego zemlje u regionu, a to je, kako navodi RTS, kao godišnja proizvodnja termoelektrane Kostolac.

Miloš Banjac, profesor Mašinskog fakulteta, izjavio je da prosečno domaćinstvo u Srbiji otprilike zauzima 60 kvadratnih metara stambenog prostora i troši oko 9.000 kilovat-sati energije godišnje.

„To nas svrstava u red vodećih evropskih zemalja po potrošnji, u zavisnosti sa kim se poredimo trošimo tri do četiri puta više energije, svako domaćinstvo“, ukazao je Banjac.

Kako je naveo, zbog toga imamo mogućnosti da mnogo toga i uštedimo, anajisplativijeje zamena stolarije, vrata i prozora, odnosno izolovanjem objekata.

„Na taj način moguće su uštede, mereno na većem broju objekata da se ostvari do 40 odsto ušteda energije“, istakao je Banjac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nacionalni projekat koji finansiraju Republika i lokalna samouprava — nadoknada polovine troškova za zamenu stolarije, nove izolacije i kotlova — mogla bi da promeni statistiku.

„Za stan od 60 kvadrata, koji ima deset kvadratnih metara stolarije koje je potrebno zameniti, a prosečna cena od 14.000 dinara — investicija je 140.000. Država, jedinica lokalne samouprave učestvuje sa 50 odsto, a investicija za građane bi bila 70.000 dinara. Ako građanin taj stan dogreva ili greje na struju, on će godišnje uštedeti oko 40.000 do 50.000 dinara, što znači da će svoju investiciju vratiti u roku od dve do tri godine“, rekao je Milan Macura, pomoćnik ministra energetike, zadužen za energetsku efikasnost.

U pilot-projektu učestvuje 67 lokalnih samouprava. U Beogradu je u utorak raspisan javni poziv za firme koje će izvoditi radove. Ko će obavljati taj posao znaće se za dve nedelje.

Posle toga sledi poziv građanima. Plan je, kako navode u Ministarstvu energetike, da se svake godine obezbedi 150 miliona evra za zamenu stolarije, izradu fasade i zamenu kotlova za grejanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stolarija grejanje grejna sezona ogrev zamena stolarije izolacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana