Tekst objavljen: 03.01.2024 16:00        


Nemačka ekonomija je u problem što se videlo u 2023. godini I to na više nivoa, od masovnih otpuštanja preko zatvaranja donedavno najrazvijenijih fabrika, enormnih cena stanovanja pa do "rupa" u državnom budžetu

Koliko je teška trenutna ekonomska situacija u Nemačkoj?


Naslovi da je Nemačka postala "ekonomski bolesnik Evrope" i "korača na rubu recesije" punili su novinske stupce u protekloj godini. Od masovnih otpuštanja preko zatvaranja donedavno najrazvijenijih fabrika, enormnih cena stanovanja pa do "rupa" u državnom budžetu - u Nemačkoj su se na više nivoa tokom godine na izmaku javljali problemi.

Jedna od spornih situacija jeste i budžet za narednu godinu, koji još nije određen.Sporno je 60 milijardi evra koje je koalicijska vlada Olafa Šolca prebacila iz fonda za saniranje posledica pandemije u fond za ekološku transformaciju ekonomije. Ustavni sud proglasio je to neustavnim. Zbog rupe u budžetu, sva ministarstva moraju dodatno štedeti.

Na udaru su se našli i nemački poljoprivrednici, koji su zbog odluke vlasti o merama štednje traktorima izašli na ulice i blokirali pojedine pustne pravce.Protest je usledio reakcija na planove Koalicije svetla (Ampel-Koalition) koji predviđaju ukidanje poreskih olakšica za poljoprivredni dizel i oslobođenje od poreza za poljoprivredne i šumske mašine, prenosi nemački Bild.

Rastući životni troškovi, nedostatak stanova i povećane cene smeštaja uticale su na prosečnu nemačku porodicu i život.

Kuće, stanovi i poslovni prostori u Nemačkoj ove su godine znatno pojeftinili u prodaji, ali je ponovno skočila cena iznajmljivanja stambenog prostora, pokazuje izveštaj udruženja domaćih hipotekarnih banaka VDP.

Nekretnine za prodaju u trećem su tromesečju u proseku pojeftinile za 1,9 odsto, a na godišnjem nivou za 6,3 odsto, navodi VDP u izveštaju. Cene su u drugom tromesečju pale za neverovatnih gotovo 10 odsto na godišnjem nivou, najviše od 2000. Statistika za treći kvartal još nije objavljena.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Talas bankrota potapa Nemačku

U nemačkoj privredi sve je više slučajeva velikih bankrota, prema studiji kreditnog osiguranja Alijanc trejd (Allianz Trade), a broj se značajno uvećao u prvih devet meseci ove godine. Trenutno je najugroženija oblast građevine, a velikih bankrota bilo je i u sektorima modne maloprodaje, bolnica i mašinogradnje.

Sveukupno gledano, broj kompanija koje su u bankrotu raste i trenutno se nalazi na najvišem nivou od 2020. godine, kaže stručnjak za nesolventnost Alijanc trejda Maksim Lemerl, preneo je nemački SWR.DE.

Alijanc trejd definiše velike nesolventnosti kao stečajeve kompanija sa godišnjim prometom od najmanje 50 miliona evra. Prema studiji, broj velikih bankrota u Nemačkoj ide ka rekordnom nivou 2020. godine, sa 45 slučajeva u prvih devet meseci 2023. Poređenja radi, u istom periodu 2022. godine bilo je za dobru trećinu manje sa 26 većih stečajeva, a 2021. je bilo samo 17 takvih stečajeva.

"Godinu 2020. obeležio je najviši stepen nelikvidnosti od 2016., sa 58 velikih stečajeva u godini kao celih i 44 slučaja u uporedivom periodu u prvih nekoliko meseci", objašnjava Lemerle.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Nemačka ekonomska kriza nemačka ekonomija bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana