Tekst objavljen: 12.10.2022 12:55        


Iako se cene goriva menjaju svake nedelje, poslednje poskupljenje u auto školama zabeleženo je početkom godine

Koliko sada košta polaganje vozačkog ispita?


Za polaganje vozačkog ispita trenutno treba izdvojiti od 80.000 do 99.000 dinara. Više cene bile su neminovne zbog cene goriva, amortizacije, poskupljenja automobila. Iako za polaganje vozačkog ispita sada treba izdvojiti skoro dve minimalne zarade, nije zabeležen pad broja kandidata.

Cena ne zavisi samo od cene goriva nego u nju spadaju i troškovi održavanja vozila, cena zakupa lokala kao i plate instruktora koje su povećane.

U cenu koju plaća polaznik ulaze troškovi teorijske i praktične obuke, te teorijskog i prvog praktičnog ispita, kao i lekarskim uverenjem.

Svaki novi izlazak na polaganje oba ispita - praktičnog i teorijskog naplaćuje se posebno - 4.000 dinara prema školi plus 1.000 dinara za administrativne troškove.

Fond praktične obuke iznosi 48 časova.

Neke auto škole širom Srbije već su podigle cene polaganja za vozački ispit, a u pojedinim gradovima poskupljenje ide i do 20.000 dinara.

Kako je cena goriva porasla počele su da se menjaju i cene polaganja vozačkih ispita i trend je krenuo u prvom kvartalu ove godine. Polaganje za B kategorijusamo u martu je poskupelo za 20 odsto skuplje - sa 62.000 dinara na oko 76.000 dinara. U cenu ulazi 40 nastavnih časova teorijske obuke, 40 časova praktične obuke i prvo polaganje teorijskog i praktičnog dela.

Pojedine autoškole i u međuvremenu su nastavile da dižu cenu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Polovnjaci skuplji za 30 odsto

A kad se položi vozački najčešće pitanje je koliko košta automobil. Automobili su skuplji za više od 30 odsto u odnosu na period pre dve godine, a i dalje su mnogima nedostupni i to ne samo zbog cene. U autokućama kažu da bi vlasnici novih vozila koja su kupili 2019. danas prilikom njihove prodaje, nakon što su ih koristili i do tri godine, opet mogli da dobiju istu cenu koju su dali za kupovinu svog novog automobila. Cene i dalje rastu, a ni rokovi isporuke novih vozila se ne smanjuju. Na nove automobile se čeka u proseku od tri do šest meseci, a dešava se da se ovaj period produži i do devet meseci u ekstremnim slučajevima.

Sve to je doprinelo povećanju potražnje za polovnjacima, pa svako ko želi da proda svoje polovno vozilo, sada može da zaradi više nego ikada pre - pod uslovom da ne mora da kupi drugi auto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vozački ispit polaganje vožnje skuplje polaganje vožnje vožnja auto škole

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana