Tekst objavljen: 17.12.2022 12:00        


Potrošačke cene u Hrvatskoj porasle su u novembru za 13,5 posto na godišnjem nivou, čime je inflacija dostigla nov rekordan nivo

Komšiluk pogađa rekordna inflacija


Hrvatski Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je da je inflacija u toj privredi dostigla novi rekord u novembru, stigavši na 13,5 odsto.

Prethodna najviša stopa međugodišnje inflacije u Hrvatskoj zabeležena je u oktobru, kada je iznosila 13,2 odsto.

Cene robe i usluga za ličnu potrošnju porasle su u novembru i na mesečnom nivou, i to za 0,9 posto. Prema izveštaju, prosečna stopa inflacije u ovoj godini iznosila je 10,1 posto u novembru.

Rast cena na godišnjem nivou zabeležen je u svim kategorijama, a najviše su poskupeli hrana i bezalkoholna pića, za 19,2 procenta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Posmatrano po pojedinačnim grupama, najveći rast cena u proseku na godišnjem nivou ostvaren je u grupi energija, za 21,2 odsto, dodaje se u tekstu.

S rastom od 17 posto slede cene restorana i hotela, zatim uređaji za domaćinstvo, oprema za kuću i redovno održavanje domaćinstva sa skokom od 16,6 odsto, te cene stanovanja, vode, električne energija, gasa i ostalih goriva, s rastom od 16,5 posto.

Cene prevoza su porasle 13,3 posto, raznih dobara i usluga za 11,6 odsto, rekreacije i kulture za 9,1, odeće i obuće za 5,8, a alkoholnih pića i duvana za 4,6 procenata.

Najmanji godišnji rast zabeležile su cene komunikacija, za 0,9 posto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Hrvatska hrvatska kuna inflacija ekonomska kriza rekordna inflacija bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana