Tekst objavljen: 12.12.2020 12:00        


Firma Kontinetal u Nemačkoj zatvara pogone i otpušta radnike. Zbog toga je u Ofenbahu protestovalo oko 1.000 ljudi

Kontinental zatvara fabriku u Nemačkoj i otvara u Srbiji

Za to vreme u Srbiji planiraju početak izgradnje novog pogona kod Novog Sada."Šta da radimo, da ostanemo!" Taj slogan se čuje već nekoliko meseci kad god se protestuje zbog ukidanja radnih mesta. Čuo se i u četvrtak (10.12) na ulicama Ofenbaha.

U dugačkoj auto-promenadi, bilo je oko 300 vozila, a u štrajku upozorenja učestvovalo je oko 1.000 ljudi, saopštio je sindikat IG Metal, organizator protesta.

Radnici protestuju protiv namera Kontinentala da u fabrici u Babenhauzenu ukine gotovo 2.600 radnih mesta. Firma je od januara do septembra ove godine pretrpela gubitke u visini 1,1 milijardu evra, želi da u Nemačkoj ukine ukupno 13.000 radnih mesta, a proizvodnju prebaci u istočnu Evropu, piše Dojče vele.

"Viša liga investitora"

To je dobrim delom i urađeno. Firma u Rumuniji već zapošljava 21.000 radnika, a u Srbiji je 2018. otvoren Centar za istraživanje i razvoj. "Viša liga investitora", kako ih je okarakterisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić 2018. na otvaranju tog Centra u Novom Sadu, dobila je tada, kako prenose mediji, subvenciju države Srbije u visini 9,5 miliona evra za zapošljavanje 500 inženjera.

Od tada je kompanija i zaposlila oko 500 ljudi."Reč je o 500 visokokvalifikovanih inženjera", izjavio je svojevremeno Saša Ćoringa, direktor Kontinental automotiv Srbija i naglasio da su "završili svoju obavezu prema državi, zaposlili sve inženjere" i da i dalje rastu bez subvencija. On je takođe najavio "nove investicije".

"Nove investicije" – to su je još jedna fabrika u okolini Novog Sada, čija izgradnja bi trebalo da počne već do kraja ove godine. Saša Ćoringa je najavio da će se tu proizvoditi "najmoderniji kompleksni sistemi za upozoravanje vozača i to osmišljeni u istraživačkom centru kompanije u Novom Sadu".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Zahtevi sindikata

Za to vreme, u Nemačkoj, sindikat IG Metal optužuje menadžment Kontinentala da nema interesa da se postigne kompromis u pregovorima. Sindikat zahteva da se radnicima isplati otpremnina u visini od najmanje 25.000 evra, plus 2,5 mesečne zarade za svaku godinu radnog staža.Partneri u pregovorima iz centrale u Hanoveru "očigledno nisu dobili ovlašćenje da donose odluke", izjavila je predsednica Radničkog saveta, Ane Nothing. I poručila: "Ne želimo da nam se išta poklanja, ali želimo da nas shvate ozbiljno."

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kontinental gume automobilske gume Nemačka Srbija otvaranje fabrike zatvaranje fabrika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana