Tekst objavljen: 26.09.2021 9:00        


Čipova nema mesecima unazad, u dovoljnom broju, i to sada već ozbiljno potresa svetska tržišta, budući da su ovi mali, ali veoma značajni elementi, sastavni deo ogromnog broja proizvoda

Kriza sa čipovima dovela i do nestašice telefona


Zapravo, situacija je toliko alarmantna da su neki distributeri čipova za automobile podigli cene za čak 4.000 odsto. Manjak poluprovodnika utiče na pametne telefone, koje koristimo svaki dan, kao i na automobile, kućne aparate, proizvodnju i još mnogo toga.

Ne pamti se ovakav manjak čipova na tržištu, te i tu važi dobro poznati zakon ponude i potražnje, zbog kojeg na kraju krajeva poskupljuje i hrana, kafa, šećer, građevinski materijal. Mnoge stvari će poskupeti, a smartfoni nisu izuzetak.

Industrija pametnih telefona globalno je trenutno duboko pogođena, pa je samo nekoliko velikih igrača uspelo da nabavi zalihe čipova, kako bi nesmetano nastavili proizvodnju. Takav scenario, međutim, preti da uništi manju konkurenciju koja će reciklažu starih delova moći da vrši samo određeno vreme.

Najviše je, ipak, pogođena industrija automobila, gde se očekuju gubici u vrednosti od 110 milijardi dolara, i to samo u ovoj godini.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kako izveštava "Susquehanna Financial Group", globalna nestašica čipova je trenutno na svom vrhuncu. Od porudžbine do isporuke čeka se čak 21 nedelja, a ključni igrači nisu pošteđeni.

Istovremeno, navodi se da će biti sve manje zaliha kod prodavaca, te je sasvim očekivano da će cene nastaviti da rastu. Potražnja za elektronikom ne da ne opada, već rapidno raste.

Problem se već uveliko oseća globalno i kada je reč o pojedinim modelima telefona, jer su neki telefoni bili na policama samo 2-3 meseca pre nego što su skroz nestali.

1 komentar

  1. User image
    Tri Tacke 26.09.2021 9:18

    A da Ei ponovo pravi čipove. Ei je u jednom trenutlu pravio više čipova ne Philips, kao i prvi slim CRT, i svoj procesor u tehnologiji silikon na safiru, jedini otporan na zračenja, pola TV analognih čipova nose izvornu Ei oznaku jer ih je on prvi napravio. Ja taj momenat epohalnih ideja "šta će Srbiji fabrike i robna imena" zovem Zvizd momenat - to je ono kada partijskoj knjižici, Mindžament ili SinMiDuduk diplomi zvizne kroz glavu tako nešto...

    P. S.
    Zviiizd - u, opet zviznu nešto.... zviiiiiizd - i opet.... zvizdiorska kiša u sutonu nestajanja... pljušti po celom svetu, oni sa kišobranom sada to naplaćuju!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mobilni telefoni nestašica nestašica čipova čipovi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana