Tekst objavljen: 16.09.2020 11:00        


Tradicionalni metodi nastavljaju da dominiraju globalnim operacijama za pranje novca, čija se vrednost procenjuje na dva biliona dolara

Kroz koje delatnosti se najviše pere novac?

To se navodi u izveštaju Udruženja za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (SWIFT).

Kako prenosi portal ZeroHedge, uloga kriptovaluta u prajnu novca je često preuveličana, dok se za te svrhe i dalje najčešće koristi "običan" novac i tradicionalne kriminalne metode.

Metode poput trgovine drogom, krijumčarenja novca, ili upotrebe poslovnica koja uglavnom primaju gotovinu (kafići, pekare, restorani) i dalje su najzastupljeniji.

U odnosu na njih, slučajevi gde je zabeleženo korišćenje kriptovaluta za pranje novca je na minimalnom nivou, a SWIFT navodi da je opšto korišćenje digitalnih valuta od strane sajberkriminalaca "veoma retko".

Međutim, privatne kriptovalute i internet tržišta navedeni su kao rastuća pretnja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Pogodni faktori uključuji rastući broj altkoina (alternativnih kriptovaluta) koji su nedavno pokrenuti i koji se usredsređuju na potpuni anonimitet tokom transakcija", navodi izveštaj SWIFT.

Još jedan potencijalni alat za pranje novca predstavlja pojava specijalizovanih internet tržišta koja zahtevaju samo imejl adresu za korišćenje, a omogućuju razmenu ilegalnih kripto prihoda u stvarna sredstva poput nekretnina ili satova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pranje novca novac ilegalno kriptovalute

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana