Tekst objavljen: 14.03.2023 16:15        


Bilo je jasno da će se inflacija, poskupljenje energenata i komunalija odraziti na letnje aranžmane

Letovanje u komšiluku je skuplje nego u Španiji


Letovanje na hrvatskoj obali biće skuplje i do 20 odsto u odnosu na prethodnu sezonu,prenose tamnošnji mediji.

"Ispada tako da će, recimo, za apartmane u kojima je noćenje prošlog leta bilo 70 evra, ovog leta biti minimum 80, a neretko i 90 evra po danu. Kratko,sedmodnevno letovanje u tom slučaju u startu poskupljuje barem 70, a češće 100 do 140 evra".

Rast cena osetio se još prošle godine, a zbog inflacije, poskupljenja energenata i komunalija bilo je jasno da će se nastaviti i ovo leto.

- Poskupljenja su neizbežna i cene će biti barem 15 posto više nego lani.Ali, to je sad već sve zajedno i 30 posto skuplje u odnosu na 2019. godinu- rekla je predsednica Udruženja porodičnog smeštaja Barbara Marković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ona ističe i da je Hrvatska skuplja i u odnosu na druge evropske destinacije.

- Jasno je da je domaćem gostu preskupo 150 evra za noćenje, koliko će leti biti cene apartmana za dvoje, plus još dva ležaja, na dobroj poziciji. Inače, u Grčkoj, recimo, sve je, od smeštaja do ugostiteljstva, bitno jefitnije nego kod nas,a cene su niže i u Španiji i Portugalu.Razumljiva mi je ambicija da budemo kvalitetna, boutique destinacija,ali onda bi svi segmenti turističke ponude morali biti na tom nivou.A to, nažalost, nije slučaj... - dodaje.

Rast cena na hrvatskom primorju primećen je i na turističkom sajmu u Berlinu. Kako prenosi Večernji list, iako Evropljani mogu bez problema da ih plate, ne znači da im se skok sviđa.

- I partneri nas upozoravaju da su kod konkurenatacene niže.Neke agencije su nam se, pak, žalile kako na hrvatskom jadranu ne mogu da zakupe onoliko hotelskih soba koliko bi hteli, jer hotelijeri spekulišu i čuvaju sobe za goste koji dolaze bez posredovanja agencija i kojima noćenje naplaćuju skuplje - prenosi jedan domaći turistički profesionalac koji se brine koliko će još evropsko tržište ostati imuno na skok cena turističkih aranžmana u Hrvatskoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
letovanje letovanje 2023 cene letovanja Hrvatska Španija portugal

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana