Tekst objavljen: 21.02.2023 15:45        


Privatizacija Luke Beograd je poslednjih dvadesetak godina bila i predmet pravosudnih organa. Sporno je bilo mnogo toga - od načina privatizacije do toga kome pripada ovo atraktivno zemljište. Pre tri godine odbačene su optužbe za zloupotrebe u privatizaciji, na kraju maratonskog procesa protiv nekadašnjeg ministra. Mali akcionari tvrde da će, posle svega, biti oštećeni oni

"Luka Beograd": Muke malih akcionara


Kada su akcije kupovali, većinski vlasnik je morao da raspolaže sa više od 95 odsto akcija da bi pokrenuo prinudni otkup. Sada je dovoljno 90 odsto vlasništva da od malih akcionara prinudno otkupi akcije po ceni koju je utvrdio procenitelj koga je angažovao.

Mali akcionari su vlasnici 6,24 odsto akcija Luke Beograd i kažu da su u nemilosti većinskog vlasnika.

"Ovaj novi zakon koji je stupio na snagu direktno utiče na činjenicu da smo bili zaštićeni od toga da nas većinski vlasnik može otkupiti. Postavlja se pitanje da li je moguće to uraditi retroaktivno", kaže Milan Karanović, predsednik Udruženja malih akcionara Luke Beograd.

Mali akcionari, koji su svojevremeno dokapitalizovali Luku Beograd sa oko milion evra, kažu da se cena akcija na berzi kretala od 7.400 do 800 dinara i da je ponuda od 60 dinara u najmanju ruku nepristojna.

"Većinski vlasnik je za 18 godina, koliko upravlja Lukom Beograd, 95 odsto skladišnog prostora stavio pod hipoteku. Na osnovu toga je povukao oko 70 miliona evra kredita. Postavlja se pitanje gde su te pare. To nam govori da je procena Luke Beograd jako loše urađena", rekao je Karanović.

Pravno, situacija je prilično jasna – mali akcionari se o ceni uopšte ne pitaju. Kada su kupovali akcije, platili su ih u proseku oko hiljadu evra, a ako budu morali da prodaju akcije po ovoj ceni, dobiće oko 200 evra, dakle petinu od uloženog novca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Ono što mali akcionari sigurno mogu, to je da u sudskom postupku zatraže utvrđivanje fer vrednosti njihovih akcija. U tom slučaju, procenitelj bi mogao da utvrdi fer vrednost tih akcija imajući u vidu buduće događaje koji bi mogli da se dese u pogledu zemljišta", kaže Branislav Jorgić, berzanski analitičar.

Akcionari tvrde da prinudni otkup akcija ima veze sa najavljenom besplatnom konverzijom prava korišćenja u pravo vlasništva nad gotovo oko 180 hektara zemljišta koje na tržištu, po proceni stručnjaka, vredi više od milijardu evra.

"Ne treba zaboraviti najavljenu konverziju zemljišta gde vrednost Luke Beograd značajno raste", rekao je Vladimir Radan, mali akcionar.

Na pitanja koja smo uputili Luci Beograd nismo dobili odgovore.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
luka beograd privatizacija konverzija zemljišta zemljište mali akcionari

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana