Tekst objavljen: 11.08.2023 15:45        


Osnivač Udruženja „Zaštita potrošača“ Nenad Bumbić izjavio je da su marže u Srbiji, u zavisnosti od sektora trgovine, osetno više nego na Zapadu jer je u Srbiji problem nedostatka konkurencije

"Marže u Srbiji visoke zbog nedostatka konkurencije"


On je za Euronews Srbija rekao da postoje proizvođači i trgovci koji žele maksimalno da zarade i da je problem kako obezbediti dovoljno konurencije da oni imaju dovoljan pritisak da moraju da spuste cene. On kaže da su trgovci iskoristili inflaciju da dodatno povećaju svoj profit.

„Trgovci su tu da zarade i uvek će pokušati da zarade maksimalno koliko mogu, nemamo pravo da im to sporimo. Ono kako mi možemo da se borimo protiv toga jeste stvaranjem uslova za što veću moguću konkurenciju ili sa merama države“, rekao je Bumbić.

On je naveo primer iz SAD i vlada mnogih zemalja EU koje su na poskupljenja reagovale smanjenjem poreza ili njegovim ukidanjem.

„Što se tiče benzina, imamo situaciju da je ovde država u suštini najviše zaradila na rastu cena goriva jer su akcize i poreska opterećenja u stvari ono što čini većinu cene goriva“, kaže Bumbić.

Problem nedostatka konkurencije

Kada je reč o tržištu bele tehnike, Bumbić navodi da se izbor na kraju svede na dve firme.

„Imamo problem nedostatka konkurencije, a s druge strane imamo neke objektivne okolnosti koje smetaju trgovcima, a to je da mi i dalje nismo deo EU i da postoje carine i ne možemo kao Mađari ili Rumuni da nabavljamo robu od nekog trgovca iz Španije ili preko interneta da lakše naručimo. Osnovni i prvi problem je nedovoljna konkurencija i onda se sve na to dalje nadovezuje“, rekao je Bumbić.

On je rekao da se potrošači iz manjih sredina koje imaju manje od 10.000 stanovnika žale da imaju praktično jednu prodavnicu i da su oni u nezavidnoj situaciji.

„Mi smo u suštini u Beogradu u situaciji da nam dva trgovinska lanca snabdevaju većinu građana prehrambenim proizvodima, što svakako nije dobra situacija“, rekao je on.
Prethodno je ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović rekao za Euronews Srbija da su cene osnovnih životnih namirnica u prodavnicama glavni pokazatelj da je inflacija u blagom padu i dodao da trgovinske marže u Srbiji nisu odgovorne za rast inflacije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Trgovinskim lancima marže nisu baš tako velike

„Dubinskom analizom RZS, videli smo da u trgovinskim lancima marže nisu baš tako velike, a profitna stopa im je relativno niska. Jednostavno, ovo je takvo vreme, vreme visoke inflacije. Decenijama smo živeli u režimu visoke inflacije, do 2012. ili 2013. godine. I ova inflacija nije izazvana ponašanjem NBS – fenomen je za celu Evropu, naravno na Zapadu malo manje, na istoku malo više. Pratimo Evropu i u ovim okolnostima. Ne možemo, nije realno, da imamo nisku inflaciju u našem regionu. Voleli bimo da je takva situacija, ali nije“, rekao je ministar.

Svega nekoliko dana pre Momirovića, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je da na visinu inflacije utiču i trgovinski lanci koji su, kako je navela, neopravdano podigli svoje marže. Ona je optužila prerađivačku industriju i trgovine da koriste visoku inflaciju kako bi više zaradili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
konkurencija nenad bumbić trgovačke marže marže

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana