Tekst objavljen: 19.10.2019 13:00        


Poljoprivrednici u leskovačkom kraju lepo vreme koriste za ubiranje ovogodišnje letine. Povrća još ima i pod plastenicima kojima ne prijaju temperature preko 20 stepeni zbog pojave biljnih štetočina. Dugotrajna suša može da utiče na predstojeći rod voća, a ratari iščekuju kišu kako bi pokrenuli jesenju setvu

Miholjsko leto ne ide na ruku poljoprivrednicima

Pod plastenicima porodice Mladenović iz Priboja ništa manje posla nego letos. Potrajaće berba paradajza.

Milan Mladenović kaže da će berba paradajza trajati još mesec dana, da nije loše rodio ove godine, kao i da je kvalitet odličan, ali da bi bilo bolje da su niže temperature.

"Utiču visoke temperature na razvoj insekata, bolje da je niža temperatura", dodaje Milan Mladenović.

Tek stižu spanać i zelena paprika, a na otvorenom berba leskovačke kurtovke za ajvar privodi se kraju.

"Lepa je bila prva, druga, treća berba. Ovo je sada već kraj", ističe Snežana Cvetković iz Pečenjevca.

Najveći proizvođač krompira u leskovačkom kraju je selo Pečenjevce. Lako se ove jeseni pune džakovi. Ljiljana Nikolić iz Pečenjevca ističe da ima puno posla i da je krompir odlično rodio.

Krenula je i seča kupusa. Uz stalno zalivanje i primenu agrotehničkih mera porodica Jovanović iz Živkova zadovoljna je ovogodišnjim rodom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"Još da je cena dobra još bolje bi bilo. Trenutno je oko 20 dinara", kaže Golub Jovanović i dodaje da je oko 25 do 30 dinara neka realna cena.

Još po koji slatki plod stoji neobran u voćnjacima. Dug period bez padavina može da se odrazi na rod jagode naredne sezone, strahuju proizvođači.

"Imate deo gde se suši jagoda zbog nedostatka vlage. Ove jagode gde smo ovde one su na sistem kap po kap i za njih nije opasna ova suša. Ukoliko nema sistema kap po kap naredne godine biće umanjeni prinosi i biće sitniji plodovi", tvrdi Saša Stefanović, proizvođač jagoda iz Podrimca.

Miholjsko leto ne ide na ruku ratarima. Pšenicom treba zasejati 17.000 hektara, a njive još nepoorane.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
miholjsko leto poljoprivreda Srbija poljoprivrednici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana