Tekst objavljen: 26.02.2021 12:55        


Farmaceutska kuća Moderna će ove godine od vakcine prihodovati 18,4 milijardi dolara, što znači da će prvi put od svog osnivanja 2010. godine imati profit

Moderna ove godine očekuje 18,4 milijarde samo od vakcina

Prethodno je kompanija Fajzer objavila da očekuje 15 milijardi prihoda od prodaje vakcine protiv korona virusa.

Kako piše Rojters, oba proizvođača vakcina rade na njihovom unapređenju kako bi mogle da se uspešno bore i protiv novih sojeva virusa, kakav je južnoafrički. Moderna već testira svoju. Ukoliko u tome uspeju, postoji mogućnost da će i vakcinisanima u narednom periodu biti potrebna nova doza, kako bi osposobila njihov imuni sistem da se bori protiv novih sojeva. A to znači i novi rast prihoda za Fajzer i Modernu.

Inače, trenutno dve doze Fajzerove vakcine koštaju 39 dolara u SAD i 20 dolara u EU, dok Modernine vrede 30 dolara u Americi a 36 dolara u Evropi. Jedina kompanija koja se do sada odrekla profita je AstraZeneca koja svoje vakcine prodaje po ekonomskoj ceni koja iznosi između 4,3 i 10 dolara. A razlika među njima je ogromna – AstraZeneca zapošljava 70.000 ljudi dok je Moderna, primera radi, u 2019. imala 830 zaposlenih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane

Moderna je najavila da proširuje svoje proizvodne kapacitete kako bi povećala proizvodnju vakcina. Ukoliko proizvede i distribuira još vakcina, njeni prihodi bi mogli biti i veći od 18,4 milijardi dolara. Trenutno je u pregovorima sa nekoliko država koje žele njene vakcine ali i sa Covax programom, mehanizmom kreiranim kako bi se omogućila ravnomerna raspodela vakcina i siromašnim zemljama.Šta je pandemija donela ovoj kompaniji najbolje pokazuju brojke.

Akcije Moderne su na početku pandemije vredele 19 dolara, a sada njihova vrednost iznosi 155 dolara. Vrednost kompanije tako je narasla na 60 milijardi dolara. Moderna je prošle godine otvorila podružnice u osam zemalja sveta a ove će se proširiti i u Japan, Južnu Koreju i Australiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
moderna vakcine vakcinacija pandemija korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana