Tekst objavljen: 27.12.2020 12:00        


Crna Gora gasi svog nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnz, a u problemu su i sve druge aviokompanije u regionu

"Montenegro" je druga ugašena kompanija u regionu, ali ima još onih koji su u problemima

Urednik portala Tango Six Petar Vojinović povodom najave Vlade Crne Gore da će ugasiti Montenegro erlajnz, koja je odjeknula u svim medijima u regionu, kaže za Tanjug da je slovenačka Adrija erlajnz već bankrotirala, da je hrvatska Kroacija erlajnz dobila pomoć od svoje države (skoro 80 miliona evra u dve tranše), a rumunski Tarom teško posluje...

"Regionalne aviokompanije su u problemima zbog korona krize. Nacionalni avioprevoznik Slovenije je bankrotirao nešto malo ranije. Na tom primeru se videlo da je Ljubljana drastično izgubila povezanost, jer lou kost avikompanije nisu, kao što se očekivalo, preuzele sve linije bivšeg Adrija ervejza već samo neke linije".

Vojinović ističe da se tu vidi uloga nacionalnog prevoznika koji garantuje dobru povezanost sa Evropom i svetom, čak i za vreme tzv. niske, to jest, zimske sezone.

Kada je reč o Kroaciji erlajnz, ta aviokompanije je dobila dve forme državne pomoći, podseća Vojinović.

Kada je u pitanju srpski avioprevoznik koji je zbog kovid krize bio prinuđen da ukine dve linije i smanji broj zaposlenih, Vojinović kaže da je već u toku restrukturiranje Er Srbije što će je, uveren je osnažiti.

Vojinović dodaje da će konsultanti tek proceniti na koji će tačno način biti sprovedeno restrukturiranje Er Srbije i ističe da će to svakako biti dobra stvar za njeno poslovanje, jer će tako biti fleksibilnija i efikasnija.

Ministar finansija Siniša Mali je više puta poručio da država neće dozvoliti da Er Srbija propadne već da će pomoći svom nacionalnom avioprevoznku isto kao što su to uradile i zemlje EU kada su u pitanju njihove državne kompanije, u skladu sa evropskom regulativom.

Er Srbija je do krize usled kovid-19 poslovala pozitivno, tako da će država pomoći Er Srbiji samo kada je reč o gubicima od početka kovida, izjavio je ministar Mali.

Takođe, najavio je da bi program restrukturiranja Er Srbije trebalo da bude usvojen do kraja godine.Vojinović kaže da su neke aviokompanije u regionu imale strukturne probleme i pre kovida, ali da je, ipak, ta kriza dominantno uticala na njihove sadašnje probleme.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Komentarišući gašenje Montenegro erlajnza, kaže da je, prema prvim informacija, reč o "restartu" do kojeg dolazi kao posledica zamršene situacije oko novog budžeta i mehanizma isplate državne pomoći za crnogorskog avioprevoznika.

"Zaposleni u MA već skoro tri meseca nisu dobili platu, kao i sve aviokomapnije na regionalnom i globalnom nivou, pošto su zbog kovida doživele neverovatan kolaps potražnje".

Vojinović kaže da se gašenje MA sada najavljuje u koceptu mesečne pauze od nekoliko meseci i da je Vlada Crne Gore već najavila osnivanje nove avikompanije.

Vojinović napominje da je, ipak, tu malo teže naći pravo rešenje i da je trebalo Crna Gora da obezbedi dodatne kredite za svoju aviokompaniju tokom krize.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
petar vojinović montenegro airlines gašenje montenegro airlines adria airways aviosaobraćaj bivša jugoslavija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana