Tekst objavljen: 14.11.2022 14:15        


Institucionalni ulagači bili su ljuti na kriptovalute čak i pre prošle nedelje

Motivacija za trgovinu kriptovalutama je na rekordno niskom nivou


Iznenadni pad FTX-a Sama Bankman-Frida možda je trajno oštetio njihove izglede da budu uključeni u mainstream portfelje.

Iako je ostalo mnogo tvrdokornih u industriji, mnogi profesionalni upravljači novcem kažu da je argument za kripto kao diverzifikatora portfelja ili digitalno zlato u ovom trenutku nikakav. Gubici su preveliki, a struktura tržišta prerizična, kažu.

"Ono što je postalo jasno je da neće pronaći dom u institucionalnoj alokaciji imovine", rekao je Blumbergu Hani Reda, portfolio menadžer u Pinebridge Investmentsu u Londonu.

"Bilo je perioda kada se to razmatralo kao potencijalna klasa imovine koju bi svaki ulagač trebalo da ima u svojoj strateškoj alokaciji imovine, ali to je u potpunosti isključeno", dodaje on.

Implozije i skandali u proteklih nekoliko meseci uništili su ključne argumente kriptovernika i gotovo izbrisali pojam bitkoina kao sigurnog utočišta u turbulentnim vremenima, piše Seebiz. Ali nijedan od tih događaja -- od kolapsa TerraUSD do bankrota Celsiusa -- nije bio tako preloman kao otkriće da je čak i FTX, donedavno smatran jednim od najistaknutijih imena na kriptosceni, bio toksičan.

Kolaps FTX-a "pokreće pitanja o održivosti kripto ekosistema", rekao je Salman Ahmed, glavni investicioni strateg u Fidelity Internationalu, koji iz Londona nadzire 646 milijardi dolara.

Njegova je firma u februaru lansirala proizvod kojim se trguje na berzi bitkoina, a namenjen je profesionalnim evropskim ulagačima. Izgubio je oko 55 odsto od početka godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pre samo godinu dana kriptomanija je bila na vrhuncu i bitkoin je bio premašio 67.000 dolara. U januaru je Bridgewater procenio da 5 odsto bitkoina drže investitori na institucionalnom nivou.

Optimistična predviđanja tada su dominirala. Nikolaos Panigircoglu, strateg JPMorgan Chase & Co. napisao je da bi bitkoin teoretski mogao dugoročno dostići 146.000 dolara istiskivanjem zlata. Istraživanje PWC-a iz maja pokazalo je da 42 procenta kripto hedge fondova predviđa da će se bitkoinom trgovati između 75.000 i 100.000 dolara do kraja 2022. godine.

Sada su stavovi među investitorima suzdržaniji. Panigircoglu je u izveštaju prošle nedelje naveo da bi bitcoin mogao ponovno dostići najniže letnje vrednosti od 13.000 dolara. Bitkoinom se u petak trgovalo ispod 17.000, a danas i niže od 16.000 dolara.

“Argument o ulaganju u kriptovalute kao diverzifikaciji umro je pre nekog vremena”, rekao je u intervjuu.

Bitkoin se i ranije rušio pa ponovo oporavljao. Neki vernici vide kako oholost na tržištu nestaje, što će na kraju staviti industriju na put zrelosti, piše portal. Problemi FTX-a zapravo bi mogli da koriste etabliranim firmama s iskustvom u upravljanju rizicima, poput Nasdaq Stock Market i CBOE Global Markets Inc, napisao je Mike Sajprus, analitičar u Morgan Stanleyju.

Međutim, za Marka Daudinga, glavnog direktora za investicije u BlueBay Asset Managementu, nema šanse da bi bitkoin mogao postati verzija digitalnog zlata. Samo je pitanje vremena kada će se još više ulagača osloboditi i cene kriptovaluta ponovno pasti, rekao je.

"Trebalo je da bude jasno da je industrija koja ništa nije proizvodila, trošila novac i nudila primamljive povrate, bila predodređena na propast", rekao je.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slom kriptovaluta kriptomanija kriptovalute ulaganje u kriptovalute tržište kriptovaluta FTX

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana