Tekst objavljen: 08.07.2022 12:40        


Od ukupno 2668 milijardera u svetu samo njih 327 su žene od kojih je 226 žena svoje bogatstvo nasliedilo, a 101 žena je svoje milijarde samostalno zaradila, uključujući i njih 11 koje dele bogatstvo sa svojim suprugom, objavio je Forbes

Na svetu postoji 327 milijarderki, evo čime se bave


Prošla je godina bila loša za sve milijardere pa tako Forbesova lista svetskih milijardera u 2022. godini beleži 87 lica manje nego ranije te je broj žena koje su same uspele takođe pao za 7 lica. Najviše samoostvarenih milijarderki dolazi iz Kine, njih čak 45, zatim sledi SAD s brojkom od 24 žene.

Svetske milijarderke različitih su dobnih grupa pa je tako najstarija 95-godišnja Alice Schwartz koja je pokrenula Bio-Rad Laboratories sa svojim suprugom, a najmlađe su 34-godišnje Melanie Perkins, suosnivač australijske platforme za grafički dizajn Cavna te pevačica i vlasnica kompanije Fenty Beauty Rihanna.

I dok je samo 30 posto milijarderki do svog bogatstva došlo zahvaljujući svojim poslovnim poduhvatima, one zasigurno postavljaju temelje za buduće generacije preduzetnica.

Najbogatija među njima jeFan Hongwei, izvršna direktorka kompanije za preradu nafte i hemijska vlakna Hengli Petrochemical čije se bogatstvo procenjuje na 18,2 milijarde američkih dolara. SlediRafaela Aponteiz Švajcarske koja je zajedno sa svojim suprugom Gianluigijem Aponteom osnovala međunarodnu brodsku liniju Mediterranean Shipping Company. I dok kompanija trenutno ima 600 plovila u 155 država sveta bogatstvo ovog bračnog para se ove godine povećalo za 6,1 milijardu dolara pa je ukupno bogatstvo procijenjeno na 16,8 milijarde dolara.

Treće mesto na Forbesovoj listi najbogatijih samoostvarenih žena na svijetu trenutno držiWu Yajuniz Kine. Ova bivša novinarka sa svojim je suprugom 1993. godine osnovala kompaninju Longfor Properties koja trenutno ima 61 trgovačkih centara u Kini. Kako navodi Forbes, bogatstvo Wu Yajun se trenutno procenjuje na 15,3 milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Četvrto mesto zauzela je Amerikanka Diane Hendricks, direktor i suosnivačica građevinske kompanije ABC Supply čije se bogatstvo procenjuje na 10,7 milijardi dolara. Na Forbesovoj listi ju sledi sunarodnjakinjaJudy Lovekoja je sa svojim suprugom osnovala Love’s Travel Stops & Country Stores, porodični lanac od više od 500 stajališta i trgovina za kamione koji se nalaze u 41 saveznoj državi SAD-a. Ukupno bogatstvo ove milijarderke procjenjuje se na 9,7 milijardi dolara.

Šesto i sedmo mesto na Forbesovoj listi zauzele su dve kineske dame:Wang LaichuniZhong Huijuan. Laichun je direktorica i suosnivačica kompanije Luxshare Precision koji je globalni proizvođač rešenja za sklopove kablova i konektore za potrošačke, automobilske, cloud i poslovne aplikacije. Bogatstvo ove preduzetnice, koja je svoju kompaniju pokrenula zajedno s vlastitim bratom, iznosi 9,5 milijardi dolara.

Njena sunarodnjakinja Huijuan ostvarila se u farmaceutskoj industriji te je kao bivša profesorka hemije 2015. godine osnovala kompaniju Hansoh Pharmaceuticals. S obzirom da je direktorka kompanije te poseduje tri četvrtine njenih deonica dok ostatak poseduje njena ćerka Sun Yuan, pa ni ne čudi da joj se bogatstvo procenjuje na 8,1 milijarde dolara čineći ju to sedmom najbogatijom samoostvarenom ženom na svetu.

Titulu osme najbogatije samoostvarene žene sveta nosiLynda Resnick, potpredsednica Uprave kompanije Wonderful Company koja se nalazi iza brendova hrane kao što su Wonderful Pistachios, Pom Wonderful, Halos mandarine te voda Fiji. Zajedno sa svojim suprugom Stewartom pokrenula je kompaniju krajem sedamdesetih godina prošlog veka, a osvojila je i Effie nagradu za reklamu za kompaniju Teleflora. Bogatstvo ove američke preduzetnice procenjuje se na 8 milijardi dolara, prenosi Lide.press

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
miljarderke žene bogatstvo milijarderi zanimanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana