Tekst objavljen: 08.08.2021 9:00        


Stabilizaciju prilika na tržištu u prvom polugodištu ove godine, naftne kompanije iskoristile su za konsolidaciju poslovanja nakon velikih gubitaka koje su zabeležile tokom 2020. godine. Sudeći po rezultatima koje su objavili naftni giganti, ovaj sektor je na dobrom putu da pokrije neočekivane minuse, prouzrokovane pandemijom korona virusa

Naftne kompanije se oporavljaju


Tome su značajno doprineli rast cena nafte, koja je u prvih šest meseci 2021. prosečno vredela 64,9 dolara za barel, odnosno 63 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kao i oporavak potražnje za gorivima usled ublaženih restrikcija. Međutim, gotovo bez izuzetka, kompanije su saopštile da i dalje posluju u izazovnim okolnostima, da postoje naznake da se kriza sa korona virusom može i nastaviti, te da će u narednom periodu nastaviti sa opreznim poslovanjem, posebno kada je reč o novim investicijama.

O mogućoj nestabilnosti na tržištu i osetljivosti na spoljne uticaje govori i kolebanje cena na svetskom tržištu nafte krajem jula i početkom avgusta kada je nafta naizmenično gubila i dobijala na vrednosti i po nekoliko dolara na dan. Uprkos svemu, nafnti gigant Šel je za prvo polugodište prijavio dobit od 9,3 milijarde dolara, dok je isti period prošle godine završio sa minusom od 18 milijardi. Britiš petroleum je zaradio više od sedam milijardi dolara, dok je prošle godine gubitak bio veći od 20 milijardi dolara. Francuski Total prijavio je neto dobit od oko 5,5 milijardi dolara, dok su prošle godine u isto vreme imali minus od 8, 3 milijarde dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kada je reč o domaćem tržištu, Naftna industrija Srbije je saopštila da je ostvarila neto dobit od 6,1 milijardu dinara, čime je gotovo pokriven minus iz prošle godine. Zanimljivo je da su rezultati NIS-a u prvih šest meseci bolji ne samo od 2020. godine, već i od onih ostvarenih u 2019. godini, koja je važila za stabilan period u poslovanju naftnih kompanija.

Pored toga, NIS je nastavio sa realizacijom kapitalnih investicija i u dalji razvoj kompanije uložio 8,6 milijardi dinara. Jedan od trenutno najvažnijih projekata NIS-a, termoelektrana-toplana Pančevo, koju kompanija realizuje u saradnji sa „Gasprom energoholdingom”, treba da počne sa radom do kraja godine.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta naftne kompanije oporavak pandemija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana