Tekst objavljen: 15.10.2023 12:00        


U teoriji, približavanje inflacije cilju Federalnih rezervi od 2 odsto ne zvuči preteško, ali je ipak izazovno

"Neće se inflacija magično spustiti na 2 odsto"


Glavni krivci se odnose na usluge i troškove, pri čemu mnoge druge komponente pokazuju primetne znake popuštanja. Dakle, ciljanje na samo dve oblasti ekonomije ne izgleda kao ogroman zadatak u poređenju sa, recimo, letom 2022. kada je u suštini sve išlo nagore.

Međutim, u praksi bi to moglo biti teže nego što izgleda.

Pokazalo se da su cene u te dve ključne komponente lepljivije od hrane i gasa ili čak polovnih i novih automobila, a svi oni imaju tendenciju da budu ciklični kako rastu i padaju sa osekama i tokovima šire ekonomije.

Umesto toga, dobijanje bolje kontrole nad stanarinama, uslugama medicinske nege i slično bi moglo da potraje.

- Potrebna vam je recesija, rekao je Stiven Blic, glavni američki ekonomista u GlobalData TS Lombard. "Neće se inflacija magično spustiti na 2 odsto."

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Godišnja inflacija merena indeksom potrošačkih cena pala je na 3,7 odsto u septembru, ili 4,1 odsto ako se izbace promenljivi troškovi hrane i energije, od kojih su poslednji u poslednje vreme u stalnom porastu. Iako su oba broja i dalje daleko ispred Fed-ovog cilja, oni predstavljaju napredak od dana kada je glavna inflacija bila severno od 9 odsto.

Komponente CPI su, međutim, govorile o neujednačenom napretku, što je pomoglo smanjenjem stavki kao što su cene polovnih vozila i usluge medicinske nege, ali otežane naglim povećanjem smeštaja (7,2 odsto) i usluga (5,7 odsto bez energetskih usluga).

Istražujući dalje, zakupnina skloništa je takođe porasla za 7,2 odsto, zakupnina primarnog stanovanja porasla je za 7,4 odsto, a ekvivalentna zakupnina vlasnika, ključne brojke u izračunavanju CPI-a koje pokazuju šta vlasnici kuća misle da bi mogli da dobiju za svoju imovinu, porasla je za 7,1 odsto, uključujući povećanje od 0,6 odsto u septembru.

Bez napretka na tim frontovima, male su šanse da Fed uskoro postigne svoj cilj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inflacija federalne rezerve američka ekonomija obuzdavanje inflacije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana