Tekst objavljen: 02.04.2021 11:55        


Iako je pandemija uticala na globalnu privredu i u nekim sektorima napravila potpune slomove, postoji neki segmenti privrede koji su se barem po broju zaposlenih vratili na nivo pre pandemije. Makar u SAD

Neki sektori su se vratili na nivo pre pandemije

Kako piše CNN, mnogi od tih sektora zadržaće ono što su dobili tokom ovog perioda, čak i kada pandemija bude iza nas.

Usluge dostave

Posao u sektoru porastao je za 17% između februara 2020. i februara 2021. – neto dobit od skoro 150.000 radnih mesta, što mu daje najveći procentualni dobitak u bilo kojoj industriji.

Samo kompanija UPS zaposlila je 45.000 Amerikanaca tokom 2020. godine. Čak je i američka poštanska služba, uprkos naporima za smanjenje troškova prošle godine, dodala 4.000 radnih mesta ili dobitak od 2% tokom 12 meseci koji su se završili u februaru.

Trgovci na veliko

Pandemija je bila katastrofa za tradicionalne prodavnice – sektor je u 12 meseci, završavajući se u februaru, ukupno izgubio 363.000 radnih mesta. Ali unutar tog sektora pojavili su se pobednici.

Nijedan maloprodajni sektor nije stekao više poslova od prodavnica opšte robe – kategorija koja uključuje magacinske objekte i “super centre”, ali isključuje robne kuće. U tom sektoru došlo je 145.000 radnih mesta.

Wallmart, najveći poslodavac u privatnom sektoru u zemlji sa 1,6 miliona zaposlenih u Americi, zaposlio je 100.000 radnika tokom prošle godine.

Građevina

Kada se pogleda generalno, građevinski sektor ima 31.000 radnih mesta manje. Ali to se desilo zbog pada komercijalne gradnje. U međuvremenu, izgradnja i obnova domova se pojačava, ljudima koji su se preselili tokom pandemije, niskim stopama hipoteke i “zalihama” stambenog prostora.

Posebna priča jemaloprodaja građevinskog materijala i opreme za bašte, koje su u analiziranom periodu povećali broj zaposlenih za 132.000. Samo Home Depot je zaposlio 89.000 novih ljudi širom sveta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Online kupovina

Ono što Služba za zapošljavanje svrstava u „maloprodaje“ imalo je 15.000 novih radnih mesta od februara 2020.

Hipoteke

Rekordno niske kamatne stope i snažno tržište nekretnina značili su napornu godinu za hipotekarne brokere i zajmodavce. Taj sektor finansija ima 21.000 radnih mesta više.

Naučna istraživanja i razvoj

Novih 32.000 radnih mesta u poređenju sa februarom 2020. godine, verovatno govori o naporima nacionalnih farmaceutskih kompanija da razviju vakcine za borbu protiv Covid-19, kao i drugih napora u borbi protiv pandemije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija SAD američka ekonomija građevinarstvo online kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana